A százmilliárdos kérdés

Durva kiesést okozhat a lízingcégeknek is a devizahiteles mentőcsomag a jelenleg ismert szabályok szerint. Pedig nekik tényleges kiadásuk volt az árfolyamréssel és a kamatmódosítások miatt. A 100 milliárd forintos pofon nagyon nem hiányzik a lízingcégeknek, amelyek egyébként a gazdaság fő motorjának kikiáltott kkv-k egyik legfontosabb partnerei.

A devizahitelesek mentőcsomagjának említésekor elsősorban a lakáshitelesekről van szó, és közel ezermilliárdos banki veszteségeket emlegetnek, igaz, egyelőre ezek becslések, mert a bankok által az állam ellen indult perek még nem zárultak le, ahogy a mentőcsomag részletszabályai sem ismertek.

Nem véletlenül vannak a lakáshitelesek a fókuszban, ugyanis ők vannak a legtöbben, ám a devizahiteles csomag érinti a lízingkonstrukciókat is. A törvény lényegében egy kalap alá veszi a lízingszerződéseket a banki lakáshitelekkel, ám a helyzet nem ugyanaz.

A Magyar Lízingszövetség szakértői szerint a bankok által folyósított devizaalapú lakáshiteleket és a pénzügyi vállalkozások, lízingcégek által banki forrásból finanszírozott ügyleteket nem szerencsés egy kalap alá venni. A mentőcsomagban leginkább érintett, gépjárműlízinggel, vagy hitellel foglalkozó cégeknek nem volt lehetőségük középárfolyamon devizához jutni, és a pénzintézeti refinanszírozás költsége is különböző lehetett – tájékoztatta a Lízing blogot a szövetség. Emiatt az eltérő árfolyamokból adódó árfolyamrés a lízingcégeknek tényleges kiadást jelentett, csakúgy, mint a kamatmódosításokból adódó többlet. Ezek a tényezők, valamint az, hogy a lízingcégek mindig az adott jogszabályoknak megfelelően jártak el, bizonyítják, hogy a lízingcégek tisztességesek voltak.

A Lízingszövetség egyébként támogat minden olyan lépést, amely véglegesen rendezi a devizahitelesek kérdését, ám ehhez szükség volna szakmai konzultációra. A szervezet szakértői szerint a jelenleg ismert szabályok alapján 100 milliárd forinttal rövidítheti meg a lízingcégeket a devizás csomag, ez a veszteség pedig a kisebb lízingcégek végét jelentheti. Ugyanakkor a veszteség mértéke változhat, mivel a részletszabályok még nem ismertek.

Mindenesetre a lízingcégek számának és aktivitásának nemhogy csökkennie, hanem éppen ellenkezőleg, növekednie kell a jövőben. Szerepük ugyanis különösen fontos a gazdaságban: a kormány által is a növekedés egyik fő motorjának kijelölt kkv-k egyik fő finanszírozóinak számítanak és ez még inkább így lesz a következő időszakban is.