Mitől lízing a lízing?

Egy-egy komolyabb értékű eszköz, jármű vásárlását többféleképpen intézhetjük. Például megvesszük készpénzben, hitelből, vagy lízingeljük. De mit is jelent ez utóbbi?

A lízing egy speciális konstrukció, amely hasonlít a hitelhez, de mégsem az. Mondjuk legyen egy autó a kiszemelt eszköz.

A legfontosabb különbség, hogy a vásárláshoz szükséges pénzt biztosító, vagyis a finanszírozó lízingcég tulajdonában marad az autó, amelyet a lízingbe vevő, leegyszerűsítve a vásárló használ és fizeti érte rendszeresen a lízingdíjat. A hitel esetében más a helyzet: a vevő tulajdonába kerül az autó. 

Mitől lízing a lízing_Fotó_1.png

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mindkét konstrukciónál szerepel az autós a forgalmiban, ám a hitel esetében ő a tulajdonos, a lízingnél pedig üzembentartóként van feltüntetve. Persze idővel lízingnél is tulajdonossá válik az érintett: a zárt végű pénzügyi lízing esetében a törlesztőrészletek – vagy ahogy a szakzsargon hívja, a lízingdíjak - kifizetése után az autó automatikusan az övé lesz.

A pénzügyi szervezetek felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank a lízinggel kapcsolatos tájékoztatójában azt is kiemeli, hogy amennyiben valaki autót, ingatlant vagy bármi mást lízingel, ugyanolyan védelem illeti, mintha hitelt vett volna fel. Erről majd egy másik posztban. (A kép forrása: Sxc.com)

Még ezekről is írt a Lízing blog:

Így érdemes eladósodni devizában

Elképesztő összeg a mosógépben

A magyar gazdaság ötödéért szerződtek

Így vehet lakást olcsóbban