Baj van! Mit tegyek?

Sok háztartásban előfordulhat, hogy nem tudják fizetni a kötelezettségeiket. Ilyenkor sokan elbújnak, ahelyett, hogy egyezkednének. Mindig van megoldás.

A válság során sok háztartásnak akadtak pénzügyi nehézségei, például az egyik családtag elveszítette munkáját, hosszan tartó betegsége volt/van, ami komoly érvágást jelent. Ilyen helyzetben előfordulhat, hogy a család nem tudja fizetni a korábban lízingbe, vagy hitellel vásárolt autó havi törlesztéseit. Ez nagyon kényelmetlen helyzet, sokan éppen ezért eltitkolják a bajt, próbálnak elmenekülni, és nem kezdenek párbeszédet az adott eszközre, például autóra pénzt adó lízingcéggel.

lizing.jpg

Ez a legrosszabb megoldás. Nem szabad félni, ha baj van, akkor mindenképpen jelezni kell a fizetési gondokat az adott cég felé és közösen kell megoldást találni. A lízingcégeknek – a bankokhoz hasonlóan - is az az érdekük, hogy rendezzék az ügyet, ám erre csak akkor képesek, ha tudnak a fizetési nehézségről. A párbeszéd megkezdése azért kiemelten fontos, hogy ne legyen késő: ha a finanszírozó nem tud a problémáról, akkor a jogszabályok alapján felmondhatja a szerződést.

Ezt el kell és el is lehet kerülni a párbeszéddel, a szerződések közös megegyezéssel ugyanis módosíthatóak, és erre számtalan megoldásuk van a lízingcégeknek. Elképzelhető, hogy a módosítás eredményeként összességében – tehát a teljes futamidőre vetítve - többet kell fizetni, de a pénzügyi problémákra teljes körű megoldást jelent. (A kép forrása: Sxc.hu)

A lehetséges megoldások

-       a szerződés átütemezése, például futamidő-hosszabbítással

-       a havi törlesztések átmeneti csökkentése

-       türelmi idő kérése

-       kamatcsökkentés kérése

-       az autó értékesítése és a fennálló tartozás visszafizetése

Korábban ezekről írtunk:

Megdöbbentő adat jött

Elképesztő összeg a mosógépben

A magyar gazdaság ötödéért szerződtek

Így vehet lakást olcsóbban