Így érdemes eladósodni devizában - állami segítséggel

Alacsony és fix kamaton ketyegő forrásból támadhatnak külföldre a magyar cégek. 

Kilenc magyar bank és az állami kézben lévő Eximbank csapott egymást tenyerébe a napokban – közölte az MTI tudósítása szerint Nátrán Roland, az Eximbank első embere. A megállapodás lényege, hogy az érintett bankok lízingcégeiken keresztül vehetnek részt az eximes lízingprogramban, ezáltal olcsó forrást tudnak biztosítani a cégeknek.   

lizingblog teherautó.png

A program lehetővé teszi, hogy 2-5 év futamidejű lízingkonstrukcióval 15 ezer eurónál értékesebb eszközt szerezzenek be a vállalkozások. Cserébe ugyanekkora értékű exportot kell felmutatniuk. Mindezt alacsony áron, az euróalapú konstrukció ugyanis a teljes futamidő alatt fix kamatot biztosít, ennek mértéke pedig 3-5 százalék, ami több mint vonzó feltétel.

Az eximbankos új konstrukció célja, hogy kedvezményes, euróalapú lízingfinanszírozást nyújtson olyan exportáló cégeknek, amelyek a hagyományos kereskedelmi bankoktól nem kapnának forrást az előírt fedezetek hiánya miatt. Az eximes program keretében zárt és nyílt végű pénzügyi lízing, operatív lízing, is igényelhető. A lízinggel pedig elsősorban gépek, termelő berendezések beszerzését érdemes finanszírozni. Egyszerűbben: az eximes lízingkonstrukció segítségével azok a cégek is vásárolhatnak például esztergagépeket, teherautókat, targoncákat, amelyek eddig ezeket képtelenek voltak beszerezni, mert a banktól nem kaptak volna forrást rá.

Az exporthitelprogram egyébként jelentős összeget mozgat meg: az egymilliárd eurós – keddi MNB-árfolyamon 308 milliárd forintot - keret a lízing refinanszírozási keretmegállapodásoknak köszönhetően további 181 millió euróval – 55,8 milliárd forinttal - emelkedik.