Kulcsszerepük van

Honnan esett a mélybe az autópiac? Hogy áll most? Kik a kulcsszereplők?  

Szeptemberben 7338 új jármű talált gazdára a magyar piacon, ami 22 százalékos többlet éves szinten. Az év első kilenc hónapjában pedig több mint 65 ezer járműt adtak el a kereskedők, ez pedig 22,5 százalékos többlet - derül ki a Datahouse Magyar Lízingszövetségnek elküldött adataiból. Vagyis a magyar járműpiac folytatja a válság utáni felzárkózást.

üresutak.png

Erre szükség is volt, mivel a historikus adatokat nézve igen komoly pofont kapott a járműpiac: 10 évvel ezelőtt még 200 ezer darab autó talált gazdára a magyar piacon, ami az elmúlt évekre 50-60 ezerre csökkent. Márpedig autóipari elemzők, például a JATO Dynamics szakértői szerint a sikeres autópiachoz legalább 100 ezer darabos eladásra lenne szükség. Az idei növekedés arra utal, hogy a magyar autó- és járműpiac tartósan emelkedőn maradhat.

A járműpiac kulcsa

A növekedőben lévő jármű- és autópiac kulcsszereplői a lízingtársaságok, kis túlzással nélkülük üresek lennének az utak. Csak ez nem mindig látszik az eladási statisztikákon, amelyekből kizárólag a darabszámok derülnek ki. A személyautók esetében az eladások 40 százaléka mögött áll valamilyen lízingkonstrukció, ez pedig azt jelenti, hogy minden harmadik eladott autó lízing segítségével talál gazdára. 

A haszonjárműveknél sokkal fontosabb a lízing szerepe,a mi nem véletlen, hiszen a lízingkonstrukcióval megvásárolt jármű lényegében beszáll a törlesztésbe. (Erről itt írtunk bővebben.) A haszonjárművek négyötöde lízingkonstrukcióval kerül az új tulajdonoshoz.

Ebből következik, hogy a január és szeptember vége között Magyarországon eladott közel 50 ezer személyautóból durván 20 ezer autóhoz kapcsolódik lízingkonstrukció. Ha a statisztikából kivesszük a személyautókat és motorkerékpárokat, akkor kiderül, hogy több mint 14 ezer haszongépjármű kelt el, ezek 80 százaléka, azaz több mint 11 ezer jármű pedig lízingelve került az utakra.

Még ezekről is írt a Lízing blog:

Így érdemes eladósodni devizában

Elképesztő összeg a mosógépben

A magyar gazdaság ötödéért szerződtek

Így vehet lakást olcsóbban