Korlátozzák a pénztárcánkat

Jövőre jön a törlesztési plafon. A jövedelem fele mehet adósságra. A lépés miatt pedig sokan kieshetnek a körből.

A válság jelentősen átírta a pénzügyi piacot, illetve az emberek pénzügyi magatartását. Pozitív hozadéka viszont, világszerte tudatosabbá váltak az emberek, jobban megnézik, mire költenek, mikor és mire vesznek fel hitelt – és milyen feltételekkel.

Lízingblog_jövedelemarányos.png

Magyarországon ezt jogszabály is figyeli a jövőben: januártól a Magyar Nemzeti Bank rendelete ugyanis 2015-től bevezeti a jövedelemarányos törlesztés intézményét, amely szerint - nagyon leegyszerűsítve - a jövedelem fele fordítható törlesztésre.

Jön a JTM

A rendelet szerint megjelenik a JTM, vagyis a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató, amely a havi törlesztések összegének és az igazolt havi nettó jövedelem hányadosaként jön ki.

A 150 ezer forintos országos havi nettó átlagfizetés esetében 75 ezer forint mehet összesen törlesztésre. Ez pedig a jelenlegi piaci thm-ekkel számolva, egy 60 hónapos futamidejű, új autó megvásárlását célzó lízingkonstrukció esetében 3,2 millió forint körüli finanszírozást jelent.

Negatív oldal

A rendelet első látásra a felelős hitelezés egyik pillére, valamint a túlzott eladósodás megakadályozását szolgálja, ám a lépésnek van negatív oldala.

A Magyar Lízingszövetség az MNB-rendeletről a Lízing blognak azt mondta: a szervezet megítélése szerint a lakossági ügyfelek finanszírozása már most is túlszabályozott. A jövedelemarányos törlesztés bevezetése a válság miatt amúgy is jelentősen csökkenő lakossági ügyfélszámot tovább szűkítheti, akár a potenciális ügyfelek 20-30 százalékánál is lehetetlenné teszi majd a lízingkonstrukciók igénybevételét.

Még ezekről is írt a Lízing blog:

Így érdemes eladósodni devizában

Elképesztő összeg a mosógépben

A magyar gazdaság ötödéért szerződtek

Így vehet lakást olcsóbban