Túlteljesíti a tervet a magyar piac

Közel 74 ezer autó talált gazdára október végéig, ami 20 százalékos növekedést jelent. A kisteherautók és a nagyteherautók már teljesítették a célt, de a személyautókra sincs panasz.

"Előrejelzésünk 62 000 db új személyautó forgalomba helyezése 2014-ben" - tavaly decemberben ezzel a prognózissal vágott neki a 2014-es évnek a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. 

Nagyon valószínű, hogy ez a cél teljesül, ugyanis a Magyar Lízingszövetség Datahouse-tól kapott adatai szerint január és október vége között 55 502 személyautó talált gazdára, és még még két hónap hátravan az évből. Az 55 ezres eladás egyébként számottevő, 20 százalékos növekedés jelent az előző év azonos időszakához képest, vagyis a 20 százalék körüli növekedési tempót tartja a személyautópiac. 

Kisteher, nagyteher

Az októberi adatokból további kedvező tények olvashatóak ki. Például az, hogy kisteherautókból október végéig 12,3 ezer darabot vittek, ami egyfelől közel 50 százalékos növekedést jelent ebben a szegmensben, valamint eléri az MGE tavalyi prognózisában szereplő 12-12,5 ezer darabos tervet. 

A nagyteherautóknál is túlteljesített a piac. Az MGE 3600 darabos eladásra számított egész évben, miközben a Magyar Lízingszövetség friss adatai szerint 3803 nagyteherautó gurult ki az utakra. Ez azért is jelentős, mert az MGE még tavaly decemberben csökkenést várt a nagyteherautóknál, miközben az októberi adat szerint több mint 8 százalékos a növekedés. 

Vásárolnak a vállalkozások

A Magyar Lízingszövetség a Lízing bloggal közölte: örömteli a járműpiac bővülése, és a szervezet és a lízingcégek is arra számítanak, hogy a  gazdaság fejlődésével párhuzamosan a lízingpiac is számottevő bővülésnek indul.

A járműpiaci adatokból a lízingszakértők szerint az is látszik, hogy a vállalkozások pénzügyi szempontból erősödnek, és a járművek mellett az egyéb, tevékenységükhöz szükséges eszközök beszerzésére is lehetőségük nyílik.