Nagy Márton (MNB): "Rettentő nagyot változik a világ jövőre"


A bankrendszerről és a várható átalakulásáról beszélt a Magyar Lízingszövetség által rendezett gárdonyi Lízing Szakmai Napokon csütörtökön Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója, aki egy a mostaninál kevesebb szereplővel működő, vállalati hitelezésre koncentráló hatékony bankpiac kialakulásáról beszélt. A devizahiteleket toxikus terméknek minősítette, egyben közölte, hogy a devizahitelesek átlagosan 25 százalékos törlesztőrészlet-csökkentésre számíthatnak, ezen belül lesznek, akiknek a törlesztője 10-15 százalékkal csökken, de lehetséges a 30 százalékos mérséklődés is. 

„Koncentráció, koncentráció, koncentráció” – kezdte előadását Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Ez azt jelenti, hogy a jegybank koncentrálódó, hatékonyabb, versenyző bankrendszer kialakulására számít. Hozzátette: öt bank maradhat a piacon, emellett sokkal kevesebb lízingcégre számítanak. „Kevesebb, de nagyobb lízingcég maradhat a piacon a jegybank várakozásai szerint” – tette hozzá.

A devizahiteleknél várható változásokról azt mondta, az átlagos törlesztőrészlet-csökkenés 25 százalékos lesz, de nagy lesz a szórás. „Lesznek egy csomóan, akik 30 százalék feletti csökkenéssel számolhatnak, de lesznek, akinél 10-15 százalékos lesz a csökkenés” – fogalmazott Nagy Márton, aki toxikus eszköznek nevezte a háztartási devizahiteleket. A jegybankár szintén toxikus terméknek nevezte a kereskedelmi ingatlanhiteleket is, amelyek kezelésére a jegybank létrehozta a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK) Zrt.-t. (Az intézmény megalapítását szerdán jelentette be a Magyar Nemzeti Bank.)  

Nmárton2.jpgNagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója előadás közben


A rendezvényen a lízingpiaci szakemberek szavaztak arról, hogy rövid és középtávon miként hat a forintosítás a havi törlesztések alakulására. Az eredmény szerint a szakértők többsége rövid távon enyhe csökkenésre, hosszabb távon, azaz 3 év után inkább növekedésre számít. 

Jövő: vállalati piac a középpontban, fair bankolás, hatékonyság

„A devizahitelek kivezetése jelentősen átalakítja a bankrendszert, amely a jövőben sokkal jobban fókuszál majd a vállalati piacra” – hangsúlyozta Nagy Márton, aki szerint a háztartási hitelezés visszafogott lesz, nem lesznek akkora marzsok, hogy nagyon megérje a háztartási hitelezés. Az átalakulás gyorsasága pedig a piacon múlik majd" - közölte Nagy Márton. A szakember kiemelte: „A jövőben csökkenés várható a bevételekben, mivel vissza kell állni a fair kamatokra. Sokkal átláthatóbbak lesznek a kamatfeltételek, könnyebb lesz bankot vagy lízingcéget váltani, mindezt alacsony költségek és adminisztráció mellett.”

nmárton1.jpg

”Rettentő nagyot változik a világ jövőre” – utalt Nagy Márton a forintosítás utáni átalakuló bankrendszerre. A forintosítás után a kamatok mértéke limitált lesz. Nagy lesz a verseny kevesebb szereplővel, a versenyben pedig azok lehetnek előnyben, azok lehetnek a verseny nyertesei, akiknek jelentős a forintforrása, azaz számottevő forintbetét-állománnyal rendelkeznek, emellett a tőkehelyzetük is erős. A lízingcégekre kitérve azt mondta, azok a lízingcégek lesznek az átalakulás nyertesei, amelyek anyavállalatainak a tőkehelyzete erős és a forintlikviditása is megfelelő.

Nagy Márton a fair bankrendszerről szólva elmondta: fontos szabály, hogy fix felárral vagy fix kamattal lehet hitelezni. „Nagyon kevesen vették észre a fair bankolásról szóló törvényben, hogy 5 átárazást enged a törvény a futamidő során. Egy hitelben a folyósítás után 5-ször lehet kamatot módosítani.” – mondta Nagy Márton. Mivel 3-5 éves kamatfixálás a megszokott piacon, így a leghosszabb a futamidő  sem lesz hosszabb 30 évnél.