Mi lesz 2020-ig?

A versenyképesség javítása, kkv-fókusz, valamint a helyi és térségi fejlesztések – többek között ezeket a prioritásokat nevezte meg a 2020-ig tartó pályázati ciklus céljai közül Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. – Európai Uniós fejlesztésekkel foglalkozó cég - vezérigazgatója a Lízing Szakmai Napokon. 

 A 2014-től 2020-ig tartó uniós pályázati ciklusban a gazdaságfejlesztés kapja majd a főszerepet, és valódi szerepet kap a térségi decentralizáció. Összesen tíz operatív program lesz, célzottabb hazai és uniós tervezéssel. Fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre, innovációra és a foglalkoztatás bővítésére épülő gazdasági növekedés a cél a következő pályázati ciklusban – derült ki Essősy Zsombor előadásából.

essosy.jpg

A MAPI Zrt. vezérigazgatója, többek között, felsorolta a nemzeti prioritásokat, melyek a következők lesznek:

- a versenyképesség javítása

- a foglalkoztatás növelése

- az energia és erőforrás hatékonyság növelése

- társadalmi felzárkóztatás, népességi kihívások kezelése, illetve

- a gazdasági növekedést elősegítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása.

10 operatív programra összesen közel 25 milliárd euró jut majd, a források jelentős része pedig a gazdaságfejlesztésre megy. Az Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 7,7 milliárd eurós forrást kap, amely a teljes összeg 30 százaléka. Essősy többek között kiemelte a "Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program" (Vekop) című operatív programot, amely 463 millió euróból gazdálkodhat majd. A vekopos pályázatok célja a kkv-k komplex fejlesztése, jellemzően Pest megyében. Emellett az üzleti infrastruktúra fejlesztésének, a kkv-k piacra jutásának támogatása is a kiemelt szempontok között szerepel.

A lízing szerepéről Essősy azt mondta, hogy a piaci forrásokból nem, vagy nem megfelelő mértékben finanszírozott kkv-k, társadalmi vállalkozások finanszírozáshoz jutását biztosíthatják a pénzügyi eszközök. Az érintett vállalkozások hiteleket, lízingkonstrukciókat, faktoringszolgáltatásokat, kombinált pénzügyi termékeket vehetnek igénybe, továbbá tőke- és garanciaprogramok is bővítik majd a vállalkozások pénzügyi mozgásterét.