2020, 2040, 2060 – így megy hódító útjára a sofőrmentes autó

A sofőrmentes autók fejlesztése javában folyik a különböző járműipari vállalatoknál. Bár a tömeges elterjedésükre még várni kell, de az biztos, hogy alapvetően változtatják majd meg a közlekedési viszonyokat. 

„Számos, jelenleg is futó, jó eredményekkel kecsegtető projekt létezik: a Volvo XC60 automata fékező, az alacsony sebességű ráfutásos balesetek elkerülésére kifejlesztett rendszere például 20 százalékkal csökkentette az ütközések számát, és 33 százalékkal a személyi sérülésekét” - mondta Kaszab Attila, a K&H biztosítójának vezérigazgató-helyettese, és nem-életbiztosítási és működésfejlesztési vezetője az intelligens autók jövőjéről.

autointi.png 

2020-ra már valóság lehet az olyan jármű, amely képes átvenni a kormányzást, a navigációt, a fékezést és a parkolást, úgy, hogy ezekbe a vezető bármikor beavatkozhat. Arra azonban, hogy ezek a járművek a fejlett országokban a járműállomány jelentős részét tegyék ki és a károk száma akár 10-20 százalékkal csökkenjen valószínűleg 2040-ig kell várni. Körülbelül 2060-ig valósulhat meg, hogy a járműállomány túlnyomó része már autonóm, ami lényegesen változtathat a közlekedés képén is.