Külföldön is van keresnivaló

Az EXIM-es lízingkonstrukció segítségével kedvező forráshoz juthatnak az exportőrök. 

A Magyar Lízingszövetség szervezésében a  november közepén megrendezett rendezett Lízing Szakmai Napokon Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója és Tardos Gergely, az OTP elemzési központjának vezetője mellett többek között Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója is előadást tartott, mégpedig az exportőrök számára kedvezményes forrást biztosító EXIM-es konstrukcióról. 

natran_roland.jpg

Nátrán Roland a konstrukció előzményeiről elmondta, hogy az exporttal foglalkozó vállalkozások részéről merült fel a kereslet, hogy egyes beruházásaikat ne hitelből, hanem lízingen keresztül finanszírozhassák. Lényegében az volt az igényük, hogy  az exportcélú beruházási hitelen túl az EXIM lízinghez is nyújtson refinanszírozást a kereskedelmi bankoknak. 

Az idén elindított lízingkonstrukcióval az EXIM célja, hogy  kedvezményes finanszírozással, támogassa az exporttevékenységet végző társaságok beruházásait így növelve a versenyképességüket.  Ez a fajta kedvezményes eszközfinanszírozás  költségoldalról hatékonyabb exporttermelést biztosít az érdekelt cégeknek. A vezérigazgató szerint az EXIM-es lízingkonstrukció különösen a kis- és középvállalatok esetében segítheti a nagy exportőrök beszállítói programjába való bekapcsolódást. 

Az EXIM vezérigazgatója a konstrukció előnyei között említette, hogy kedvezményes, és a futamidő alatt fix kamattal igényelhető, annuitásos törlesztéssel is választható, ami mind az operatív, mind a nyílt- és zártvégű pénzügyi lízinghez kapcsolható.

A konstrukció keretében az EXIM 2-5 éves refinanszírozást biztosít az  eszközbeszerzésekhez, cserébe azt várja el a cégektől, hogy a futamidő alatt a refinanszírozott összeggel legalább megegyező nagyságú exportot realizáljon az adott vállalkozás. 

További posztok a Lízing blogról:

Megállt az autódrágulás

2020, 2040, 2060: jönnek az intelligens autók

Jönnek az attraktív megoldások - interjú Jenei Viktorral, a Magyar Lízingszövetség elnökével