Segítik a lízingcégek a fizetési nehézséggel küzdőket

A lízingkonstrukcióknál a következő hónapokban várható elszámolás körülbelül szerződésenként 10 százalékos kompenzációt eredményez, ami ellensúlyozhatja a svájci frank árfolyamának mostani, jelentős emelkedését – jelezte hétfőn Lévai Gábor a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette: 250 ezer szerződést, 300 milliárd forintos állományt érint a frankárfolyam emelkedése, a szerződések negyede pedig az év végéig lejár.

lizinglogo.png

A kérdéses szerződések értéke átlagosan 1,2 millió forintot tesz ki, körülbelül negyedük 2015 végéig kifut, másik mintegy 30 százalékuk pedig 2016 végéig zárul le.

A Magyar Lízingszövetség arra kéri a svájci frank drágulása miatt esetlegesen fizetési nehézségekkel szembesülőket, hogy egyeztessenek a lízingcégekkel, amelyek megoldást igyekeznek nyújtani a felmerülő problémákra.

A főtitkár kiemelte: „Tagvállalataink több megoldást is nyújtanak ilyen esetekre, különféle fizetési könnyítésekkel. Például átütemezéssel, futamidő-hosszabbítással orvosolható az átmeneti fizetési nehézség” – közölte Lévai. 

A lízingcégek felhívják a figyelmet arra: a finanszírozók elemi érdeke az, hogy az ügyfelek teljesíteni tudják fizetési kötelezettségeiket.