A forintgyengülés trükköket és drágulást hoz az autópiacra

Az elmúlt hetekben lejtőre került a forint árfolyama, emiatt az autószalonokban már megkezdődött az átárazás. Több márka már emelte árait, és további drágulásra is számítani lehet.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke a  Napi Gazdaságnak a múlt héten azt mondta: a gyenge forint miatt várhatóan a behozott használt - vagyis az alacsonyabb árkategóriába tartozó - autók is drágulnak, bár a néhány százezer forintos autók esetében nem olyan vészes a néhány százalékos áremelkedés, mint egy ötmillió forintos új járműnél.

A forint gyengeségéből adódó drágulás mellett további problémát is felvetett Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke az újság kérdésére. Szerinte a "kreatív megoldások" elszaporodására lehet számítani. Vannak ugyanis, akik az áfa megfizetése nélkül, nem vállalkozás keretében hozzák be a sérült, sok esetben visszatekert kilométerórájú autókat. A használtautó-importot most is ez a jelenség uralja, de ha a gyenge forint miatt drágulnának a régi járművek, tovább növekedne az így behozott autók száma – vélekedett a szakember, aki szerint amennyiben az euró tartósan 310 forint fölött lesz, további áremelés várható.