Másfél év múlva áradhat a magyarországi pénzfolyó

Tizenkét ezer milliárd forintos uniós forrás lesz fejlesztésekre 2018-ig. A termeléssel, feldolgozással foglalkozó cégeknek áll a zászló. 

Egyelőre nehéz pontos határidőket, időpontokat rendelni az uniós fejlesztési forrásokhoz tartozó pályázatokra, azok elbírálására, a pénzek elosztására. Az viszont biztos, hogy 2018-ig összesen 12 ezer milliárd forint áramlik majd a magyar gazdaságba - mondta a Magyar Lízingszövetség keddi közgyűlésén tartott előadásában Essősy Zsombor, a MAPI Zrt. vezérigazgatója.

ginop-forrasok_elosztasa.pngÍgy oszlanak majd el a ginopos (gazdaságfejlesztési) források - Forrás: Mapi Zrt.

Miután tavaly ősztől az idei első negyedév végéig csak ígéretek voltak, konkrétumok azonban nem jelentek meg a pályázati kiírásokról, a szakember – márciusi végén - saját blogján arról írt, hogy a kiírásokra tett ígéretek és határidők folyamatosan csúsztak, ezért nehezen tudnak tervezni a pályázati forrásokra váró vállalkozások, és szerinte hitelesebb kommunikációra lenne szükség ezen a téren.

A pályázati piacon több mint egy évtizede dolgozó szakember a Magyar Lízingszövetség rendezvényén közölte, azért 2018-ig tartó intervallumra adott előrejelzést, mert addig lehet viszonylag tisztán látni a pályázati piacot, a választások után lehetnek változások. 

Közvetve, közvetlenül

Essősy szerint a 2018-ig tartó időszakban a termeléssel foglalkozó cégek, a feldolgozóipari vállalkozások lesznek az uniós támogatások nyertesei, a kkv-k ezen belül is kiemelt szerepet játszanak majd. "A pályázati források közvetlenül vagy közvetve a cégeknél landolnak. Ugye egy önkormányzati fejlesztésnél mondjuk az adott település kapja a forrás, de a munkát a cégek végzik el" - mondta a vezérigazgató. Azt javasolta, hogy, aki teheti, az most indítson feldolgozóipari vállalkozást vagy termeléssel foglalkozó céget, és jó, ha ezek a társaságok az innovációban is az élen járnak.

Az uniós pénzek elosztási rendszerében bekövetkezett változásokról Essősy azt mondta, hogy bár a cégekhez jutnak majd el a források, de a következő időszakban nem elsősorban a vállalkozások, hanem a projektek lesznek a fontosak. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap egy-egy projekt előkészítése, mivel a korábbi ciklusokban voltak olyan projektek, amelyek a megvalósítás előtt befuccsoltak. A szakember jelezte, hogy a következő időszakban legalább 3 ajánlatot kell majd kérni a pályázatok során, amely meghosszabbíthatja az átfutási időt. 

Csúcsidőszak

"A jelenlegi kilátások alapján 2016 második felében, de leginkább 2017-ben lesz majd nagyüzem. Akkor fog ennek a rengeteg pénznek a nagy része lecsapódni a gazdaságban" -.mondta Essősy.

A szakember hozzáfűzte: az uniós pályázati pénzeket lehet úgyis tekinteni, mint habot a tortán. "Azaz nem kell megvárni a pályázatokat. Érdemes belevágni a cégeknek a fejlesztésekben, főleg a termeléssel foglalkozó vagy feldolgozóiparban érdekelt vállalatoknak, a megkezdett fejlesztésekhez pedig érdemes pályázni, ha pedig sikerül, az még könnyebbé teszi a megvalósítást" - tanácsolta a vállalkozásoknak Essősy.