Pörög az európai lízingpiac

Látványos bővülést ért el az európai lízingpiac az első negyedévben - derül ki az ágazati szervezet, a Leaseurope friss adataiból.

Az európai gazdaság jelentősebb fellendülése még várat magára,az első negyedévben az eurózónában 1, az Európai Unióban pedig  összesítve 1,5 százalékos  növekedést ért el éves összevetésben. A visszafogott tempó ellenére a lízingkonstrukciók egyre népszerűbbek. Az európai ágazati szövetség, a Leaseurope adatai szerint ugyanis lényegében az összes fontos mutató számottevő bővülésről tanúskodik.

new-car-sales.jpg

A Leaseurope tagvállalatai az első negyedévben összesen 16,8 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket, ami az előző év azonos időszakához képest 6,4 százalékos növekedést jelent.Az érintett vállalatok jövedelmezősége számottevően javult: az adózás előtti eredményük 849 millió euróra rúgott, ami több mint 36 százalékos javulást jelent a múlt év első negyedében elért összeghez képest. A Leaseurope-hoz tartozó cégek teljes portfóliója az idei első negyedév végén 216,5 milliárd euróra rúgott, ami lényegében stagnálást jelent az egy évvel korábbi helyzethez képest, ugyanakkor a 2014 végén mért 214 milliárdhoz viszonyítva 1,2 százalékos emelkedésnek felel meg.

A magyar piac is gömbölyödik

Az európai lízingpiac növekedésével párhuzamosan a Magyar Lízingszövetséggel együttműködő vállalatok is jól szerepeltek az idei első negyedévben. A finanszírozott összeg 107 milliárd forintot tett ki, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

A jegybanki hitelprogramhoz köthető szerződéseknél a finanszírozott összeg 25 milliárd forint volt, azaz a teljes lízingpiaci növekedésnek a 24 százalékát adták ezek a konstrukciók. A Magyar Lízingszövetség szerint kedvező, hogy a termelőeszközök főszerepet játszottak a növekedésben, és a szervezet arra számít, hogy a jövőben is a vállalkozások hajtják majd a lízingpiacot. (Az első negyedéves eredményekről ebben a posztban talál további információkat.)