Kedvező helyzet, de rizikós kilátások

Bár a makro számok rendben vannak, azért a kilátások nem olyan fényesek. Az uniós források nélkül ugyanis csak 2 százalékos többletre képes a magyar gazdaság, és a munkaerőpiacon sem a legjobb a helyzet.

A magyar gazdaság a főbb makrogazdasági számok alapján kedvezőbb helyzetben van, mint pár évvel ezelőtt. A GDP idén 3 százalék körüli ütemben nő, jelentős külső többlettel rendelkezik, inflációs nyomásról sincs szó – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője a Magyar Lízingszövetség a napokban megtartott szakmai reggelijén. Az alacsony globális kamatkörnyezet támogató, fegyelmezett a költségvetés és az adósság finanszírozása sem lesz problémás.

gdp.png

Trippon szerint azonban a gazdasági növekedés értékelésekor figyelembe kell venni az uniós pénzek hatását, illetve azt, hogy az uniós források jövőre nem fognak akkorát lendíteni a gazdaságon, mint 2014-ben. A beruházások dinamikája érezhetően mérséklődik. Összességébe 2016-ban 2-2,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés, ami megfelel a potenciális növekedésnek. Leegyszerűsítve az a helyzet, hogy az brüsszeli források nélkül 2 százalékos többletre képes a magyar gazdaság. A CIB közgazdásza rámutatott arra is, ha fejlődéshez szükséges működő-beáramlás nagyon alacsony, ha nem számoljuk az uniós pénzeket, valamint a külföldi bankok magyarországi leánybankoknak szánt tőkejuttatásait. A feldolgozóipar ugyan jól szerepel, az autóipar is lendületben van, ugyanakkor nincsenek új kapacitások, amik kulcsfontosságúak lennének a tartós fejlődéshez. Hiába fokozódik a belső fogyasztás, azaz többet vásárolnak az emberek, a beruházások visszaesését az előbbi folyamat – Trippon Mariann szerint – nem tudja teljes mértékben ellensúlyozni, ami kockázatot jelent a növekedésre nézve. Az elemző a munkaerőpiacról azt mondta, bár a fő számok kedvezőek, a munkanélküliségi ráta 7 százalék alá került, ám ez elsősorban a közmunkaprogramnak és a külföldön dolgozóknak köszönhető. Bár létesültek munkahelyek a versenyszférában az elmúlt években, de kiugró javulás nem következett be. Középtávon komoly probléma az egyre több ágazatban érzékelhető szakképzett munkaerő hiánya, ami gátolja a fejlődést.

Magyarország nemzetközi megítélése sokat javult, a feltörekvő piaci országok között biztonságos kikötőnek tekinthető – mondta az elemző, ez abból is látszik, hogy a forint stabilabb, mint feltörekvő piaci társai, például a brazil reál. A CIB-nél nem várnak komolyabb erősödést a forinttól a következő időszakban, már csak azért sem, mert a jegybank sem szeretne túl erős forintot. Szerinte az euró árfolyama 305-315 forint körüli szinten mozoghat. A nemzetközi piacokról Trippon Mariann azt mondta, komoly kockázatot jelenthet a világgazdaságban, hogy egy esetleges turbulenciát sokkal nehezebb lesz kezelni, mint a 2008-as válság során. Akkor ott volt eszköznek a kamatcsökkentés, a monetáris programok, pénzpumpák, de az eszköztár mára leszűkült, ez pedig fejfájást okozhat majd a döntéshozóknak.