A járművek pörgetik a lízingpiacot

329 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg

A magyar lízingpiac a harmadik negyedévben is bővülést ért el: az év első kilenc hónapjában a finanszírozott összeg 329 milliárd forintot tett ki, ez 6,5 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az új szerződések száma hasonló mértékben, 6,2 százalékkal 55,8 ezerre nőtt – derül ki a Magyar Lízingszövetség harmadik negyedéves adataiból, amit a szervezet éves szakmai rendezvényén, a Lízing Szakmai Napokon hoztak nyilvánosságra. A szervezet tagvállalatai továbbra is bővülésre számítanak, a növekedés motorja pedig a kis- és középvállalkozások eszközök iránti igénye és az ehhez társuló finanszírozási kereslet lehet.

A harmadik negyedévben is folytatódott a magyarországi lízingpiac bővülése. A harmadik negyedév végén 329 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, ami 6,5 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy az év első kilenc hónapjában naponta átlagosan 1,22 milliárd forintot helyeztek ki a lízingvállalatok, szemben az egy évvel korábbi 1,14 milliárd forinttal – ismertette az első kilenc hónap összesített adatait a Kecskeméten megrendezett Lízing Szakmai Napokon, csütörtökön a Magyar Lízingszövetség.

Az első kilenc hónapban a tagvállalatok összesen 55,8 ezer új szerződést kötöttek, ez pedig 6,2 százalékos emelkedést jelent a bázisidőszakhoz viszonyítva. A bruttó eszközérték a harmadik negyedév végén 457,9 milliárd forintot tett ki, ez 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

„A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja keretében a tagvállalatok összesen 93 milliárd forintos finanszírozott összeget értek el kilenc hónap alatt, vagyis a teljes piac 28 százalékát adta a jegybanki program” – emelte ki Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzátette azt is, hogy az exportőröknek szánt EXIM-programhoz köthető finanszírozott össze 9 milliárd forintot tett ki, ez pedig a piac 3 százalékának felel meg.

A kilenchavi adatokból kiderül továbbá, hogy a személyautók, kisteherautók és motorkerékpárok részpiacán összesen 98 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg az egy évvel korábbi 83 milliárd forintról, azaz a növekedés 18 százalékos volt. A flottaszegmensben a finanszírozott összeg 21,2 százalékkal 57 milliárd forintra emelkedett. A nagyteherautók és buszoknál minimális 5 százalékos növekedést jelent az idei év első kilenc hónapjában elért 86 milliárd forintos finanszírozott összeg.

A termelőeszközök esetében alig változott a finanszírozott összeg, az idén kilenc hónap alatt 173 milliárd forintot ért el, ami alig több mint 2 százalékos mérséklődést, gyakorlatilag stagnálást jelent éves szinten.

Jenei Viktor elmondta: a korábbi negyedévekben elért két számjegyű növekedéshez képest lassult a tempó a harmadik negyedévben, de továbbra is tartós fejlődés előtt áll a lízingpiac. A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy a jövőben a vállalkozások, ezen belül is elsősorban a kis- és középvállalkozások eszközfinanszírozása, emellett az agrárfinanszírozás bővülése táplálhatja a lízingpiac növekedését.