Dübörög a teherautópiac

Dübörög a teherautópiac

Az európai járműpiac lendületben van: a személyautók mellett a teherautók iránt is nagy a kereslet. 

Az Európai Autógyártók Szövetsége a napokban tette közzé friss eladási adatai, amelyekből kiderül, hogy szépen gömbölyödik az európai piac. 

Az uniós országok piacain az év első kilenc hónapjában 1,52 millió darab teherautó talált gazdára, ami 12,2 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Magyarországon az ACEA adatai szerint közel 16 ezer teherautó kelt el az év első kilenc hónapjában, ami 9,4 százalékos bővülést jelent, ezzel a magyar piac az uniós átlag közelében van. Az uniós országok közül az ír piac érte el a legjelentősebb növekedést: 23,5 ezer teherautót adtak el, ami az előző év azonos időszakához képest 44 százalékos többletet jelent. A legtöbb teherautó az Egyesült Királyságban futott ki az utakra: összesen 324 ezer darabot adtak el az ottnai kereskedők, ami 19 százalékos emelkedést jelent a bázisidőszakhoz képest. 

Az uniós személyautó-piacra sem lehetett panasz az első kilenc hónapban, az ACEA-adatok szerint ugyanis az eladások 10 százalékkal nőttek, ez pedig 10,4 millió darabos eladást jelentett.