Ők az autópiac óriásai, de nem úgy

A lízingvállalatok kiemelt szerepet játszanak a jármű-, ezen belül is az autópiacon.

Lássuk, kik a legnagyobbak az európai porondon. Óriási cégek, óriási összegek. Az európai lízingcégeket tömörítő szervezet, a Leasurope összerakta a lízingmamutok listáját.


A legnagyobb lízingvállalat Európában a francia Société Generale francia bankmamut lízingcége, a Société Générale Equipment Finance. A társaság közel 16 milliárd euró értékben kötött tavaly új szerződést, ami forintban több mint 5 ezer milliárdot jelent. Az első tízben 3-3 francia és német lízingvállalat szerepel. Emellett 2 holland, valamint 1 olasz és 1 svéd lízingtársaság is tagja az elitnek. Az alábbi adatgrafikán látható a sorrend, valamint az érintett cégek tavalyi teljesítménye. Fontos megjegyezni azért, hogy ezek a lízingvállalatok természetesen nem csak járműfinanszírozással foglalkoznak, hanem a vállalatok eszközfinanszírozásával is.

Ahhoz, hogy az európai piac méretét jobban érzékeljük érdemes megemlíteni, hogy a teljes magyar lízingpiacon 1,7 milliárd euróra rúgott tavaly az új kihelyezések összege. A listán szereplő európai lízingmamutok közül többen a magyar piacon is jelen vannak: a rangelső Société Générale mellett a DaLageLandennek, Deutsche Leasingnek,  az Unicreditnek, a VW lízingcégének (Porsche Bank) és a LeasePlannek is van magyar leányvállalata.