100 billió forint landolt az európai lízingpiacon

Hozza az európai szintet a magyar piac

Összesen 312 milliárd euróra rúgott tavaly a finanszírozott összeg az európai lízingpiacon, ami több mint 11 százalékos éves növekedést jelent - ismertette a Leaseurope friss adatait a Magyar Lízingszövetség. A magyar piac lépést tart az európaival, hiszen a magyar lízingcégek 9 százalékkal növelték a finanszírozott összeget.

Jelentős bővülést értek el a múlt évben az európai lízingpiac szereplői az európai lízingcégeket tömörítő Leaseurope elemzése szerint - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az európai lízingvállalatoknál a finanszírozott érték 2016-ban összesen 312 milliárd euróra - vagyis közel 100 billió forintra - rúgott, ez pedig több mint 11 százalékos bővülést jelentett az előző évhez képest.

A 312 milliárd eurós finanszírozott érték túlnyomó részét - több mint 95 százalékát - a jármű- és eszközfinanszírozási szegmens adta, az ingatlanlízing részesedése 5 százalék alatt maradt. A járműfinanszírozásban az új kihelyezések 13 százalékkal, az eszközfinanszírozásban pedig 8,5 százalékkal nőttek az európai piacon.

Magyar és európai piac fej fej mellett

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az európai adatokat értékelve azt mondta, hogy bár az európai gazdaság tavaly még nem teljesített igazán jól, ám a lízingpiacon már látványos volt a bővülés. Hozzátette, hogy a magyar lízingpiac a finanszírozott összeg növekedésének mértékét tekintve gyakorlatilag lépést tartott az európai lízingcégekkel, ami örömteli eredmény. „A tagvállalataink az új kihelyezéseknél ugyanis 9 százalékos bővülést értek el 2016-ban, ez pedig alig marad el a 11 százalékot meghaladó növekedésről szóló európai mutatótól” - hozta párhuzamba a magyar és az európai eredményeket Tóth Zoltán.

Egy, a Leaseurope által készített, és az európai lízingpiac prominens szereplőinek részvételével készült friss felmérés azt is megmutatta, hogy a cégek többsége fejlődni tudott a tavalyi év során.  A kockázati költségek estek, és 2016 végére a válság óta rekordmélységbe süllyedtek. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az eszközarányos jövedelmezőség stabil maradt, míg a bevételarányos jövedelmezőség valamelyest nőni is tudott.

 

Kihívás és lehetőség a lízingpiacon

A Leaseurope felhívja a figyelmet az Európai Bizottság előrejelzésére, amely szerint a következő időszakban bővülni fog az európai piac a fokozódó beruházási kedv miatt. Az eszközberuházások esetében a tavalyi 3,3 százalékos emelkedése után az idén 3,4 százalékos növekedés várható az eurózónában. Összességében tehát az európai lízingcégek kedvező gazdasági környezetre számítanak, ami növekedési lehetőséget jelent a számukra. Ugyancsak elősegíti a bővülést a tartósan alacsony kamatszint, amely olcsó finanszírozási környezetet biztosít, ugyanakkor persze egyben kedvezőtlenül hathat a jövedelmezőségre.

Tóth Zoltán főtitkár szerint a magyar piacon az európaihoz hasonló a helyzet. A magyar gazdaság ugyanis 2017-ben a tavalyinál nagyobb ütemben bővülhet és a beruházások terén is bővülésre van kilátás, ez pedig fenntartható növekedési pályát jelent a magyar lízingvállalatok számára.

Tóth Zoltán a Magyar Lízingszövetség és a Leaseurope szakembereinek hosszabb távú prognózisát ismertetve közölte: a nemzetközi lízingpiacnak és a lízingvállalatoknak komoly kihívást jelent a jelenleg technológiai forradalom. A lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt jelentős átalakulás várható, mégpedig a termékek, szolgáltatások és eszközök tulajdonlásában.

„Az ügyfelek egyre inkább nem szeretnének feltétlenül tulajdont szerezni, egy-egy gép vagy jármű esetében, hanem elsősorban használni szeretnék azokat” - fogalmazott a főtitkár. Ez a folyamat pedig a lízingcégeknek mindenképpen jó lehetőséget teremt, mert univerzális finanszírozóként a gazdaság szinte bármelyik szereplőjének biztosítani tudják az adott eszközt, szolgáltatást vagy terméket. Ugyanakkor fontos Tóth Zoltán szerint, hogy a lízingpiac szereplői időben lépjenek.