Olcsó és kimeríthetetlen - mi az?

Az utóbbi 200 évben a gazdasági növekedésnek komoly lökést adtak a különböző műszaki fejlődési irányok,  technológiai megoldások. Utóbbiakhoz szükség volt egy olcsó és kimeríthetetlen vagy annak tűnő nyersanyagra. Ebben a ciklusban ez a nyersanyag az adat. 

A megszokott néhány éves idősorok helyett egészen hosszú időtávon keresztül mutatta be az gazdasági növekedés és a műszaki fejlődés közötti kapcsolatot dr. Szanyi Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének igazgatója a Magyar Lízingszövetség Tavaszi Közgyűlésén tartott előadásában. 

Az évszázados távlatban vizsgált adatok egyértelműen megmutatják, hogy a gazdasági növekedés egyik legfontosabb hajtóereje a műszaki fejlődés. Lényeges pont, hogy a műszaki fejlődés a gazdasági lassuláskor fut fel, a gazdaság szereplői ugyanis ilyenkor keresik a felfelé vezető utat, a nyereségesebb működéshez szükséges megoldásokat, ez pedig lökést ad a kutatásoknak, az innovációnak, amelyek később megalapozzák a gazdasági növekedést.

A fejlődésen belül érdemes több szakaszt megkülönböztetni Szanyi Miklós szerint. Első körben a kialakulási fázisról van szó, ekkor jelennek meg az újdonságok, amelyek közül kikerül az, amelyik a leginkább keresett lesz a piacon. Ekkor lép életbe a második szakasz, az úgynevezett szétterülési fázis, amikor széles közben elterjed az adott megoldás. Példaként a kutató a mikroprocesszorokat hozta fel, amelyek évtizedekkel ezelőtt már megjelentek ugyan, de az utóbbi időszakban lényegében már mindenütt jelen vannak. A különböző fázisoknak azonban előbb-utóbb vége szakad, mégpedig általában egy tőzsdeválság vet véget nekik. Szanyi Miklós azt is elmondta, hogy a manapság “Ipar 4.0” néven emlegetett forradalom nem egy teljesen új dolog, számos technológiai megoldás ugyanis már rendelkezésre áll évek óta, inkább csak elterjedőben vannak a különböző, infokommunikációs megoldások. 

A kutató szerint a következő időszakban az adatok, adatfelhők jelenthetik azt a kimeríthetetlen és olcsó nyersanyagot, amelyek megalapozhatják a növekedést. Emiatt a “Big data”, tehát a rengeteg adat kezelése és hasznosítása lehet a jövőbeni fejlődés kulcsa.