Lökést kaphat a magyar export – lízingcégek léptek partnerségre az EXIM-mel

A magyar export fejlődése érdekében együttműködést kötött a Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIM) és a Magyar Lízingszövetség kilenc tagvállalata csütörtökön a magyar lízingszakma éves konferenciáján, a Balatonfüreden rendezett Lízing Szakmai Napokon. A rendezvényen Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke beszélt arról, hogy az idén 18 százalékos növekedést elérő magyar lízingpiac lendületben maradhat, a járműfinanszírozás erőteljes bővülése és a „termőre” forduló, részben uniós források segítségével megvalósuló beruházások eredményeként.

„Az látszik, hogy a gazdaság jól teljesít, a GDP lendületesen nő, a beruházásoknál is látványos, két számjegyű a bővülés, ez pedig a lízingpiacnak is lökést adott” – kezdte előadását Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön a magyar lízingpiac balatonfüredi éves konferenciáján a Lízing Szakmai Napokon. Az elnök kiemelte: a lízingpiac teljesítményét legjobban mutató finanszírozott összeg a második negyedév végén 329 milliárd forintot tett ki, ez 18 százalékos növekedésnek felel még éves szinten, ami meghaladja az első negyedévben elért 16 százalékos többletet és az európai piacon leginkább jellemző egy számjegyű fejlődést is jóval meghaladja. A fogyasztói bizalom visszatérését jelzi, hogy magánszemélyek is sok új autót vásároltak és egyre nyitottabbak a lízingfinanszírozásra.

„Végre előrelépés történt az építőiparban, köszönhetően az infrastrukturális fejlesztéseknek és lakásépítéseknek. Ennek eredményeként sokkal korszerűbb építőipari gépek váltották le az elavult berendezéseket” – fogalmazott Nyikos Katalin. Kiemelte, hogy az eljárások elhúzódása miatt nagyon sok uniós pályázatot elnyert cégnél késésében van a beruházások megvalósulása, de a második negyedévben a szóban forgó fejlesztések „termőre” fordulnak, ez pedig lízingpiaci eszközfinanszírozásban is látható lesz. Az elnök szerint a járműfinanszírozás, az eszközfinanszírozás emelkedőn marad a következő időszakban is, részben a kis- és középvállalkozásoknak köszönhetően.  

A lízingpiaci konferencián Nyikos Katalin előadása után ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a magyar exportőröket és exportáló beszállítókat különböző kedvezményes finanszírozási konstrukciókkal segítő EXIM a Magyar Lízingszövetség kilenc tagvállalatával: a K&H Bankkal, a Budapest Lízinggel, a Deutsche Leasing Hungáriával, az MKB-Euroleasinggel, a PEAC Pénzügyi Lízinggel, a Merkantil Bankkal, Raiffeisen Corporate Lízinggel, az Erste Bankkal és a CIB Lízinggel.

Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója a lízingpiaci konferencián hangsúlyozta: az exportban érintett vállalatok teljes életciklusára biztosítanak finanszírozási konstrukciókat és a fókuszban a kis- és középvállalkozások állnak. A vezérigazgató bemutatta a „Jövő exportőrei hitelprogramot”, amely a hazai pénzügyi intézmények részére kínált hitel- és lízingkonstrukció, amelyet az EXIM az európai uniós és magyar támogatási jogszabályok alapján nyújt. A program célja a magyar cégek nemzetközi versenyképességre való felkészülésének, illetve exportpiacra kijutásának elősegítése, az ezekhez szükséges tárgyi eszközök és forgóeszközök finanszírozás, a foglalkoztatás növelése. A programban elérhető forrást az exportőr cégek általános likviditásfinanszírozásra, belföldön megvalósuló tárgyi eszközök finanszírozására, termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó,  beruházások finanszírozására használhatják fel. Jákli Gergely beszélt arról is, hogy jelenleg az EXIM-nél a lízingkonstrukciók állománya megközelíti a 38 milliárd forintot, ezen belül a kkv-khoz köthető állomány 20,9 milliárd forintra rúg. A kkv-k kiemelt szerepét mutatja, hogy az EXIM 1238 lízingügyletének több mint 80 százaléka mögött áll kis- és középvállalkozás.

jakli_gergely_exim.JPG

Jákli Gergely, vezérigazgató, EXIM

A lízingpiaci konferencián előadást tartott az osztrák lízingszövetség két vezetője, Klaus Klampfl alelnök és Wolfgang Steinmann főtitkár. Elmondták, hogy Ausztriában is lendületesen bővül a lízingpiac, 2017-ben közel 7 milliárd eurót tett ki az új szerződések összértéke, ami 7,4 százalékos növekedést jelentett, a 2012-höz képest pedig 40 százalékos emelkedésnek felel meg. Az ausztriai lízingpiacon is a járműfinanszírozás a legfontosabb szegmens, a részesedése 75 százalékos. Emellett az eszközfinanszírozás aránya 20 százalékos, a fennmaradó részt pedig az évről évre változékony teljesítményt mutató ingatlanlízing adja.

A magyar lízingpiaci kilátásokról Nyikos Katalin és Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára azt mondta, a kamatok emelkedése elindult, ez lassan minden területen érezhető lesz a lízingpiaci konstrukciókat igénybe vevő ügyfelek számára is. Éppen ezért a támogatott, refinanszírozási konstrukciók egyre fontosabb szerepet játszhatnak a magyar lízingpiacon.