Népszerű a COVID-19 járvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozó EXIM Kárenyhítő lízingkonstrukció

A szerződött ügyletek száma átlépte az 1000-et

A három pillérből álló EXIM Kárenyhítő Programcsomag jelentős segítséget nyújt a járvány okozta gazdasági hanyatlásból való kilábalásban az exportszerkezetben működő hazai vállalkozásoknak. A kárenyhítést szolgáló intézkedéseik egyik kiemelkedő terméke a lízingcégeken keresztül, refinanszírozásban elérhető konstrukció: a 2020 májusától elérhető forrásból a lízingcégek megkötötték az 1000. EXIM Kárenyhítő Lízing szerződést. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai és az EXIM a következő időszakban arra számítanak, hogy a vállalkozások a jövőben egyre bátrabban veszik igénybe a kedvezményes kamatozású lízingfinanszírozást fejlesztéseik és piaci terjeszkedésük hatékonyságának pénzügyi elősegítése érdekében.  

A kárenyhítő lízingforrás termelőberuházások finanszírozása, gépek, berendezések, felszerelések, tehergépjárművek vásárlása mellett a korábban hasonló céllal igénybe vett, piaci alapú finanszírozás kiváltására is alkalmas. A pandémia okozta piaci bizonytalanság ellensúlyozására a kamattámogatott, kedvezményes és fix kamatozású konstrukció kiszámítható megoldást jelent. Euró- és forintalapon egyaránt folyósítható, a maximális futamideje pedig 6 év, így a feltételek a lízingigényű iparágakban működő vállalkozások egyéni működési, gazdálkodási modelljéhez alakíthatóak. 

A Magyar Lízingszövetség és az EXIM arra számít, hogy a következő időszakban - a járvány okozta bizonytalanság lecsengésével párhuzamosan -, a magyar gazdaság fejlődő pályára áll és a vállalkozások bátrabban igényelnek új forrást beruházásaikhoz, amellyel versenyképesebbé, hatékonyabbá válhatnak mind a magyar, mind a nemzetközi piacon. 

„A járvány miatt életre hívott, 2020. május 29-től igényelhető konstrukció hamar népszerűvé vált. Egy év elteltével a programban résztvevő lízingcégek már megkötötték az 1000. szerződést a kárenyhítő lízingkonstrukcióban” – mondta Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke. 

Hozzátette: A lízingcégek régóta kínálnak az EXIM-mel közös lízingkonstrukciókat, az ezekhez köthető finanszírozott összeg 2019-ben 16,9 milliárd forintra rúgott, tavaly a járvány miatt 33,4 milliárd forintot tett ki, az idei első negyedévben pedig 13 milliárd forint új kihelyezés volt köthető hozzájuk.