Folytatódik az autóboom

Továbbra is nagy a kereslet az új autók iránt: az év első öt hónapjában közel 61 ezer személyautót adtak el a kereskedők, ez közel 8 százalékos pluszt jelent. Az idén a motorok és a kishaszongépjárművek piacán látható kiugró kereslet.

60 962 darab új autó került az utakra január és május vége között, bár ez elmarad a korábbi időszakban látott két számjegyű többlettől, de így is közel 8 százalékos pluszt jelent. Még jobban szerepeltek a kisteherautók, amelyek eladása 26 százalékkal 10 ezer fölé ugrott. Buszokból és nagyteherautókból viszont 6-6 százalékkal kevesebb fogyott, mint tavaly ugyanekkor, előbbiekből 310, utóbbiakból 2688 darabot adtak el. A növekedés mértékét tekintve a motorkerékpárok az idei év nyertesei: az 1986 darabos eladás ugyanis 44 százalékos bővülésnek felel meg. Ebben minden bizonnyal a regisztrációs adó ezévi csökkentése is szerepet játszik.  

A járműpiacon a lízingkonstrukciók megkerülhetetlenek. A Magyarországon eladott személyautókból 10-ből 4 lízing segítségével kerül az új tulajdonoshoz. A kis- és nagyteherautó-eladásoknál pedig szintén kiemelkedően magas a lízingfinanszírozás aránya.

Nagyon kapós az olcsó lízing

Fölényben van a lízing a mikrovállalkozásoknál az olcsó forrást nyújtó NHP Fix programon belül. A mikrovállalkozásokhoz ugyanis több mint 66 milliárdos összeg került az idén, 34 milliárd forintra rúgott a lízingkonstrukciók összege. A teljes kihelyezés tekintetében is igen magas, 46%-os a lízing részesedése.

Idén indult el a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix programja, amelynek keretében a vállalkozások olcsó, fix kamatozású, hosszú lejáratú forrást, többek között lízingfinanszírozást vehetnek igénybe. Január óta az NHP Fix keretében 131 milliárd forint értékben köttettek szerződések, amelyek segítségével 4731 vállalkozás kapott forrást.

A jegybank adatai szerint a mikrovállalkozások körében a rugalmas és költséghatékony lízingkonstrukciókra van nagyobb igény. A mikrovállalkozások az NHP Fix keretében 66,1 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ezen belül a lízingkonstrukciók keretében kihelyezett össze 34 milliárd forintra rúgott, vagyis a lízing részesedése több mint 50 százalékos a mikrocégeknél.

A kisvállalkozások által igénybe vett 38,6 milliárd forintos NHP Fix-forráson belül 17,6 milliárd forintra rúgott a lízingkonstrukciók összege, a középvállalkozások esetében a 26,5 milliárd forintos összegből 8,4 milliárd forintot tett ki a lízingforrás.  Az NHP Fix programhoz köthető lízingszerződések futamideje 4,8 év, az átlagos kihelyezés pedig 11,7 millió forintra rúgott.

 Az NHP Fix-es adatokból látható, hogy beruházások finanszírozása esetén a lízing és  a hitel fej-fej mellett áll, hiszen a teljes programban is 46 százalékos a részesedése. Különösen a kisebb méretű vállalkozások fontos finanszírozási formának tartják a lízingforrásokat, amelyek hozzájárulnak a cégek fejlődéséhez.

Címkék: lízing nhp fix

Magyar Lízingszövetség: Bővülés a lízingpiacon - főszerepben a gépek

Közel 163 milliárd forint finanszírozott összeggel segítették magánszemélyek és vállalkozások, azon belül is a lízingkonstrukciók iránt egyre nyitottabb kkv-k beszerzéseit, fejlesztéseit a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az első negyedévben. Ez az eredmény éves szinten 10 százalékos emelkedésnek felel meg. A lízingpiaci növekedéshez hozzájárult az autó- és teherautó-eladások emelkedése, a céges gépvásárlások bővülése, és a magyar jegybank kedvezményes hitelprogramja is, az NHP Fix. Ez utóbbiban a legfrissebb adatok szerint egyébként 47 százalék a lízing aránya.  A Magyar Lízingszövetség szerint az év egészében is 10 százalék körüli bővülés várható.

Emelkedőn maradt a magyarországi lízingpiac. Az első negyedévben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen majd 163 milliárd forintot helyeztek ki, ami 10,3 százalékkal haladja meg a 2018 első negyedében elért 147,5 milliárd forintot - derül ki a Magyar Lízingszövetség összesítéséből. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: “A várakozásainknak megfelelően alakult az első negyedév. A vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások egyre nyitottabbak az alacsony kamatkörnyezet miatt olcsó, emellett rugalmas és költséghatékonya lízingkonstrukciókra. Bár 10 százalékos növekedés elmarad a múlt év egészében elért 13 százalékos többlettől, de továbbra is lendületes bővülésről beszélhetünk.” 

Jelentős többlet a cégeknél 

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a járműfinanszírozás volt a bővülés egyik motorja. A személyautó- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg 13 százalékkal 60,2 milliárd forintra nőtt. Az emelkedés meghaladja az érintett járművek eladásainál látható növekedést, az első negyedévben ugyanis 40 579 személyautó és kisteherautó talált gazdára, ami 10,6 százalékos bővülést jelentett. A személyautókból 8,6, a kisteherautókból viszont - köszönhetően a céges vásárlásoknak - 23 százalékkal több kelt el. Ennek megfelelően a lízingcégeknél is megnőtt a céges forgalom, miközben stagnált a magánszemélyeknek nyújtott finanszírozás. A cégek esetében az új személy- és kisteherautók beszerzéséhez 33,7 milliárd forintos lízingforrást igényeltek, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A masszív emelkedésben a magyar jegybank új, kedvezményes hitelprogramja, az NHP Fix keretében elérhető konstrukciók is szerepet játszottak.

Tóth Zoltán hozzátette: a flottafinanszírozás is a piaci átlagot meghaladó emelkedés ért el a lízingszövetségi adatok szerint: a 20,5 milliárd forintos finanszírozott összeg 10 százalékos gyarapodást jelent. A teherautó-eladások az első negyedévben 23 százalékkal csökkentek, ez mérséklődés a lízingpiacon is látható volt, a tehergépjárművekre kihelyezett összeg 12 százalékkal 38,7 milliárd forintra esett vissza. 

Óriási kereslet a gépfinanszírozásra 

Bőven az átlagot meghaladó növekedést értek el a lízingcégek a termelő gépek és az agrárgépek finanszírozásánál. A finanszírozott összeg az előbbinél 49 százalékos emelkedéssel18,1 milliárd forintra ugrott. Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint a tavalyi év utolsó negyedévében a pályázati kifizetésekkel fellendülő forgalom további bővülésében szintén szerepet kapott a jegybank NHP Fix programja és a vállalkozások, azon belül a kis- és középvállalkozások beruházási kedve. Utóbbi két tényező segítette az agrárgép-finanszírozást is a lízingpiacon belül. Az első negyedévben a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 16,8 milliárd forintra rúgott, ami 39 százalékos emelkedésnek felel meg. 

Az év elején induló NHP Fix program gyorsan felfutott, az első negyedévben a lízingcégek már csaknem 31 milliárdot helyeztek ki ebben a formában, ami a teljes üzlet 19 százalékát tette ki. A jegybank friss adatai szerint az össze igénylés 47 százalékát tették ki lízing konstrukciók. Ahogy a korábbi években, az arány (73%) az agrárgépeknél volt a legmagasabb, és ezt követte az építőipari gépek valamint a kis és nagyhaszon-gépjárművek finanszírozása.

 Kiemelt szerepben a kkv-k

Nyikos Katalin a kis- és középvállalkozásokról szólva elmondta: a friss adatok illeszkednek az elmúlt évek trendjébe, azaz a kkv-k egyre nyitottabbak a lízingkonstrukciókra a különböző beszerzéseknél. Az elnök utalt arra, hogy a kis- és középvállalkozások kulcsszerepet kapnak a GDP-növekedésben. Felidézte a hivatalos adatokat, amelyek szerint 2010 és 2018 között a kkv-k hozzájárulása a GDP-növekedés üteméhez 24 százalékos volt. Kiemelkedő szerepüket mutatja az is, hogy a foglalkoztatottak 70 százaléka és a hozzáadott érték mintegy fele köthető a kkv-khoz. A magyar jegybank 330 pontból álló versenyképességi programja szerint a kevés magyar kkv hajt végre komolyabb innovációt és ebben bőven van tér az előrelépésre, ahogy az exportjuk is fokozható.

“A fejlődéshez szükséges beszerzésekben, beruházásokban pedig a kkv-k számára kézenfekvő, költséghatékony és rugalmas megoldást jelentenek a lízingkonstrukciók” - hangsúlyozta Nyikos Katalin. A lízingcégek egyre inkább mozdulnak el abba az irányba, hogy a vállalkozások, azon belül a kis- és középvállalkozások univerzális finanszírozói legyenek, azaz bármilyen eszközre legyen szükségük, ahhoz a lízingcégek megfelelő támogatást tudnak nyújtani.

Idézte az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank a KKV-k forráshoz jutásáról szóló rendszeres felmérése adatait (SAFE) ami szerint 2018-ban is a KKV-k számára a lízing kiemelkedően fontos szereppel bír. Lényegében ugyanannyian, a megkérdezettek 40%-a jelölte meg a lízinget mint a vállalkozás számára releváns finanszírozási formát, mint a  különböző hitelkereteket (41%). Igen magas azok száma is, akik az elmúlt fél évben vettek igénybe lízinget (18%, míg hitelkeretek esetében ez 20%). A válaszolók 32%-a pedig megnövekedett igényről nyilatkozott. Ezekkel a számokkal a lízing messze megelőzte banki kölcsönöket (így a beruházási hiteleket is) és egyéb finanszírozási formákat.

A Lízingszövetség saját statisztikái is alátámasztják a lízingszektor és a KKV-k együttműködésének jelentőségét. Ezek szerint 2019 első negyedévében a KKV-k számára helyezték ki az új ügyletek mintegy 77%-át, ami arány folyamatos növekedést mutat.   

Mire lehet számítani?

A Magyar Lízingszövetség szerint az első negyedévben elért növekedés alapján arra számít, hogy az 2019-es év egészében bővülés várható, részben a jármű- és gépfinanszírozásban várható növekedés révén. A mostani kilátások szerint a finanszírozott összeg 10 százalék körül növekedhet, ami durván 730-770 milliárd forintot jelentene.

Majdnem 60 ezernél tart Magyarország

Továbbra is viszik az autókat, de az igazán kiugró növekedést a kisteherautók produkálták.

Közel 9 százalékos növekedést ért el a magyar járműpiac az idén, vagyis az év első négy hónapjában. Ez azt jelenti, közel 60 ezer új jármű (autó, kis- és nagyteherautó, busz, motor) került az utakra - derül ki a Magyar Lízingszövetség Datahouse-statisztikákon alapuló összesítéséből. A 9 százalékos tempó némi lassulást jelent, de még mindig erőteljes növekedésnek felel meg. A lassabb tempó részben a magas bázissal, azaz a tavalyi kiugró eladásokkal magyarázható.

Íme a részletek. Új személyautóból négy hónap alatt közel 47 ezer talált gazdára, 7 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. A kisteherautók kitettek magukért, a 8350 darabos eladás 24,1 százalékos bővülésnek felel meg, amiben minden bizonnyal szerepet játszott az NHP Fix. Motorokból 1369 darab kelt el, 54 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Csökkenés volt viszont a nagyteherautóknál, az 1928 darabos eladás 18 százalékos viszaesést jelent, a buszokból pedig 9 százalékkal 236 darabra csökkent a darabszám.  

A járműpiacon, azon belül is az autópiacon a finanszírozási oldalon kiemelt szerepet játszik a lízing. A személyautóknak esetében például 10-ből 4 lízingkonstrukció segítségével talál gazdára. A Magyar Lízingszövetség pedig arra számít, hogy az idén is komoly igény lesz a járműfinanszírozási konstrukciók iránt.

Jöhet a hétszemélyes autók aranykora

A Lízingszövetség üdvözli, hogy a július elsejével életbe lépő nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának szabályai szerint a 2,5 millió forintos állami támogatást nem kell előre megfinanszírozniuk a vásárlóknak, és a kiválasztott új, 7 személyes autó megvásárlásához lízingfinanszírozást is igénybe vehetnek. A szövetség szerint a nyár közepétől elérhető támogatás plusz keresletet hozhat a lendületesen növekvő autópiacra és a lízingfinanszírozásban is bővülést eredményezhet. A gépjármű-kereskedők a családokat célzó programmal készülnek az új időszakra. 

Kedvező feltételekkel vehetik majd igénybe a nagycsaládosok az új, legalább 7 személyes autó vásárlásához járó állami támogatást júliustól. Az autónként maximum 2,5 millió forintos, maximum az autó vételárának felét elérő támogatást ugyanis nem kell előre kifizetniük az érintetteknek, hanem az adásvételi szerződést vagy a pénzügyi lízingszerződést kell elküldeniük a Magyar Államkincstárnak, amely a támogatást a szerződés beérkezését követően 15 napon belül fizeti ki az érintett kereskedőnek. Így elég a különbözetet megfizetnie az támogatási feltételeknek megfelelő nagycsaládosoknak. 

Mennyi kell havonta?

„Jelentős könnyebbséget jelenthet a nagycsaládosoknak, hogy az állam nem utófinanszírozásos megoldással ad támogatást, ez a megoldás gyorsabb és egyszerűbb ügymenetet biztosít azoknak, akik új autókat fognak majd venni. A lízingfinanszírozás szintén jó lehetőséget ad azoknak, akik a család jövedelmi helyzete alapján vállalni tudják a havi részleteket, így alacsonyabb összegű lehet az egyszeri, kezdő kiadás, illetve egy nagyobb, a családot jobban kiszolgáló autó is elérhetővé válhat” - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. 

Példaként hozzátette: a talán legjellemzőbb ötéves futamidő esetén az állami támogatás jelentősen, akár 50 ezer forinttal is csökkentheti a havi törlesztőrészletet. A főtitkár hangsúlyozta: az úgynevezetett babaváró hitellel ellentétben, itt az állam nem vállal garanciát a családok tartozásaiért, így az ügyfeleknek a lízingcégek kritériumain túl az adósságfék-szabályoknak is meg kell felelniük.  

Fontos feltétel, hogy az állami támogatással megvásárolt autót az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés érvénybe lépésétől számolt három éven belül nem szabad eladni. 

Plusz kereslet mindkét piacon

Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy a támogatásra jogosultak közül mennyien is vágnak majd bele az autóvásárlásba, vannak ugyanis nyitott kérdések, de ezekre várhatóan a júliusi indulásra meglesznek a válaszok. A Magyar Lízingszövetség szerint az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a múlt évben 17 százalékkal közel 170 ezer darabosra növekvő újautó-piacon és a lízingpiacon is plusz keresletet generálhat az új állami támogatási rendszer. Tóth Zoltán szerint további fontos szempont, hogy a program révén korszerűsödhet, és fiatalodhat a magyarországi személyautópark. 

Képtalálat a következőre: „családi egyterű”

A Magyar Lízingszövetség örömtelinek tartja, hogy állami támogatáshoz köthető többletkeresletre a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) is külön programmal készül. Elindul ugyanis a Családbarát Márkakereskedés program, az ehhez csatlakozó kereskedők pedig az állami támogatással autóvásárlást tervező családokat kiemelten kezelik és többletszolgáltatásokat biztosítanak a számukra. Ugyan a rendelet hatályba lépéséig még számos részletet tisztázni kell, a finanszírozók is igyekeznek felkészülni a keresletre és a lehető legmagasabb minőségben, az autólízingnél szokásos gyorsasággal és rugalmassággal kiszolgálni az ügyfeleket. 

Ez a program segíthet abban, hogy az érintettek finanszírozást is igényeljenek a vásárláshoz. Tóth Zoltán az autó- és lízingpiac közötti szoros kapcsolatra utalva azt mondta, hogy a múlt évben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 240 milliárd forinttal finanszírozást nyújtottak az autóvásárlásokhoz, ami 34 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ebből közel 60 milliárd forint volt a magánszemélyeknek, új autók vásárlásához nyújtott finanszírozás, ami több, mint húszezer új szerződést jelentett.

Csak viszik, csak viszik az autókat

Az erős évkezdés után a februárt is komoly bővüléssel zárta a magyar járműpiac.  

Februárban közel 14 ezer új jármű - személyautó, kis- és nagyteherautó, busz és motor - kelt el a magyar piacon a Datahouse szerint, ami 13 százalékos emelkedésnek felel meg 2018 februárjához képest és meghaladja a januári 9,5 százalékos bővülést. Az év első két hónapját több mint 26 ezer darabos eladással zárta a piac, ez pedig 11 százalékos többletet jelent éves összevetésben.

A személyautókból 11 227 darabot adtak el a kereskedők februárban, ami 13 százalékos bővülésnek felel meg. Január-februárban pedig közel 21 ezer autót vittek el a szalonokból, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A lízing továbbra is nagyon lényeges szerepet tölt be a jármű-, azon belül is az autópiacon. Míg tavaly az alacsony kamatkörnyezet és a nettó jövedelmek emelkedése, valamint a válság utáni években elmaradt autóvásárlások pótlása miatt elsősorban a  magánszemélyek vásároltak több személygépkocsit és vettek  igénybe a korábbiaknál nagyobb arányban  lízingkonstrukciókat, addig az idei év első két hónapjában a céges vásárlások és lízingek nőttek erősebben.  A Magyar Lízingszövetség szerint 10-ből 4 autó a lízingcégek segítségével kerül a vásárlókhoz, ennek mintegy negyede flottafinanszírozás keretében.

Az idén várhatóan növekedés lesz a személyautó- és a haszongépjárműpiacon egyaránt. Lökést adhat a piacnak, azon belül is a 7 személyes új autók eladásainak az elmúlt hetekben ismertetett kormányzati intézkedés, amelynek eredményeként júliustól a 3 gyermekes családok 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak az új családi autó megvásárlásához.

Jól indul ez az év is!

Bár az európai lízingpiac is szépen hízik, a magyar eredmények impozánsabbak. A kilátások pedig kedvezőek.

Elég erős kereslet van a lízingkonstrukciókra nemzetközi és magyar szinten egyaránt. Magyarországon ez részben az autópiacon látható: 10-ből 4 autó lízing segítségével került az új tulajdonosához. A teljes európai piacot nézve az látszik, hogy 2017-en az európai lízingszervezeteket tömörítő Leaseurope adatai szerint 9,6 százalékkal nőtt a piac, a múlt év első kilenc hónapjában pedig 7 százalékkal. Magyarországon 2017-ben 18 százalékos volt a bővülés, 2018 első háromnegyedében pedig 17 százalékos volt a fejlődés. (A Leaseurope a 2018 egészére vonatkozó adatok még nem közölte, de a magyar számok már ismertek, 2018-ban 13 százalékkal gyarapodott a piac.)

A Magyar Lízingszövetség szerint az idén is folytatódik a bővülés, 5-10 százalékos növekedésre lehet számítani. Európában szintén kedvező év várható, bár a korábbinál mérsékeltebb lehet a lendület és vannak óvatosságra utaló jelek is.

Az európai lízingszervezeteket tömörítő - a Magyar Lízingszövetséggel is együttműködő - Leaseurope februárban publikálta az Invigors lízingpiaci és pénzügyi tanácsadó céggel közösen készített legújabb felmérését, amely a lízingpiaci szereplők várakozásait mutatja be. Az index értéke decemberben 126 pontra csökkent, a 2018 júniusában  jelzett 133 pontról és elmarad a 2017 végén mért 136 ponttól. Mindazonáltal kedvező környezetet vetít előre 2019 első felében, mert a 100 pont feletti érték pozitív kilátásokra utal. A Leaseurope-os felmérés szerint az index értékének csökkenése az új kihelyezésekre, a nettó profit alakulására és a nem fizető - rossz - konstrukciók számának alakulására vonatkozó várakozásokkal magyarázható.

A kihelyezések alakulására vonatkozó várakozások (zöld: pozitív változásra számítók aránya - szürke: változatlan szintet várók aránya - kék: csökkenést prognosztizálók aránya)

A lízingpiaci szereplők 72 százaléka számít az új kihelyezések növekedésére 2019 első felében, 12 százalékuk azonban csökkenést vár. A nemfizető konstrukcióknál a szereplők 40 százaléka számít emelkedésre, szemben a fél évvel korábbi eredménnyel, amikor a megkérdezett lízingcégek kevesebb mint negyede számolt ezzel. A lízingcégek többsége, 60 százaléka mindazonáltal a nettó nyereség emelkedését várja. Richard Ryan, a felmérésben a Leaseurope-pal együttműködő Invigors szakembere elmondta: a legfrissebb eredmények megerősítik, hogy az európai lízingágazat előtt kedvezőek a kilátások az első félévben, bár vannak felhők a horizonton. Az új kihelyezéseknél erős növekedés várható, igaz a nem fizető konstrukciók fokozottabb kockázatot jelenthetnek a piacon

Kiváló eredmények a lízingpiacon - további növekedés várható

690 milliárd forint feletti finanszírozott összeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. Ez 13 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest, 2008 óta pedig a legmagasabb érték - közölte a Magyar Lízingszövetség. A bővülés elsősorban a járműfinanszírozásnak köszönhető és az építőipari boom is rekordot eredményezett az egyik részpiacon. A lízingpiac a mostani kilátások szerint az idén 10 százalékos növekedésre lehet képes.

Újabb jelentős bővülést eredményező évet zárt a magyarországi lízingpiac: 2018-ban a finanszírozott összeg 694 milliárd forintra rúgott a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál. Éves összevetésben ez 13 százalékos emelkedésnek felel meg, 2008 óta pedig a legmagasabb szintet jelenti és felülmúlja a lízingcégek előzetes várakozásait.

Nemzetközi szinten is jól áll a piac

„A múlt év elején még óvatosságból 5 százalék körüli növekedést terveztünk, de a magánszemélyek és a cégek lízingfinanszírozásra való igénye, a beruházások felfutása miatt jóval kedvezőbb eredményekkel zárult a múlt év. A növekedéshez szinte minden lízingpiaci szegmens hozzájárult, de elsősorban a járműfinanszírozás kiemelkedő teljesítménye húzta a lízingpiacot. A 13 százalékos növekedés értékét növeli, hogy eleve magas bázishoz képest sikerült elérni” - mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzátette, hogy a magyar lízingpiac évek óta az európai átlagot és a régiós piacot meghaladó növekedést mutat. Több területen, például a gép-, agrár-, flotta- és teherautó-finanszírozásban már a válság előtti volumeneknél tart a magyar piac. 

Kimagasló növekedés az autóknál

Az autófinanszírozás területén, 34 százalékkal, 246 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg, amely a teljes piaci növekedést bőven meghaladja. Elsősorban az új autók finanszírozása húzta ezt a részpiacot, itt 40 százalékos volt a növekedés, ami több mint 186 milliárd forintos kihelyezést jelentett. Pfandler Tamás, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja kiemelte: a múlt évben a lízing népszerűsége – különösen a magánszemélyek körében – tovább nőtt. Idén pedig a cégek körében a nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing díjainak ÁFA tartalma levonásának, január elsején hatályba lépett egyszerűsítése növelheti a lízingelési kedvet. Hasonló pozitív hatás várható a haszongépjárműveknél az MNB NHP fix programjának elindulásától. A szakma arra számít, hogy a gépjárműpiac is tovább bővül az idén, így minden adott a további lízingpiaci erősödéshez – fogalmazott. 

Tovább olvasom

Új adószabály hozhat fellendülést a lízingpiacon és az autóeladásokban

Januártól a korábbinál egyszerűbben lehet visszaigényelni az áfát a céges autók lízingdíjából - közölte a Magyar Lízingszövetség. A lépés az adminisztrációban jelent könnyebbséget, és kedvező hatása lehet az autófinanszírozási piacra is, amely jelentős emelkedést mutat.

Kedvező változás lépett életbe a céges autók finanszírozásában 2019-től: a nyílt végű pénzügyi lízing illetve operatív lízing igénybe vétele esetében a cégautóknál nem kell útnyilvántartást vezetni az üzleti használatról annak érdekében, hogy a lízingdíjakban szereplő áfa felét levonhassák az érintett vállalkozások – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Amennyiben a lízingbe vevő úgy dönt, továbbra is alkalmazhatja a korábbi rendszert: tehát részletes dokumentációval igazolja a tényleges üzleti használat mértékét, és ennek megfelelően – akár az 50%-os átalányt is meghaladó mértékben – helyezi levonásba a lízing- illetve bérleti díjak forgalmi adóját.  A Lízingszövetség szerint az új szabályozás kedvező választási lehetőséget kínál a lízingbe vevőknek, mellyel jelentős adminisztrációs tehertől és adókockázattól szabadulhatnak meg. 

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az előzményeket ismertetve azt mondta: „A lízingpiac régóta szerette volna elérni az cégautók lízingdíjához köthető áfaelszámolás mostantól már érvényes egyszerűsítését. Mivel a lépés az Európai Unióban egységesen szabályozott forgalmi adót érint, ezért szükség volt egy uniós határozatra és a jóváhagyásra. Az adminisztrációs terheket csökkentő lépéseket, köztük ezt a könnyítést a magyar kormány is támogatta és a vonatozó törvénymódosítással januártól életbe léptek az új szabályok. Egyes részletek, mint például az autónkénti választás lehetősége vagy az átmeneti rendelkezések tekintetében is a lízingbe vevők számára kedvező, és a Lízingszövetség előzetes véleményével és javaslatával megegyező rendelkezések születtek.”

 

A főtitkár szerint az új áfaszabály segítheti az új autók piacának tavalyi 17,5 százalékos bővülésében jelentős szerepet játszó lízingfinanszírozás további térnyerését és lökést adhat a flottafinanszírozásnak is. A szabályok részleteiről, értelmezéséről a Magyar Lízingszövetség honlapján (ügyféltájékoztató) illetve a Nemzeti Adó-és Vámhivatal év vége előtt megjelentetett tájékoztatójából tudhatunk meg többet.