Csak viszik, csak viszik az autókat

Az erős évkezdés után a februárt is komoly bővüléssel zárta a magyar járműpiac.  

Februárban közel 14 ezer új jármű - személyautó, kis- és nagyteherautó, busz és motor - kelt el a magyar piacon a Datahouse szerint, ami 13 százalékos emelkedésnek felel meg 2018 februárjához képest és meghaladja a januári 9,5 százalékos bővülést. Az év első két hónapját több mint 26 ezer darabos eladással zárta a piac, ez pedig 11 százalékos többletet jelent éves összevetésben.

A személyautókból 11 227 darabot adtak el a kereskedők februárban, ami 13 százalékos bővülésnek felel meg. Január-februárban pedig közel 21 ezer autót vittek el a szalonokból, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A lízing továbbra is nagyon lényeges szerepet tölt be a jármű-, azon belül is az autópiacon. Míg tavaly az alacsony kamatkörnyezet és a nettó jövedelmek emelkedése, valamint a válság utáni években elmaradt autóvásárlások pótlása miatt elsősorban a  magánszemélyek vásároltak több személygépkocsit és vettek  igénybe a korábbiaknál nagyobb arányban  lízingkonstrukciókat, addig az idei év első két hónapjában a céges vásárlások és lízingek nőttek erősebben.  A Magyar Lízingszövetség szerint 10-ből 4 autó a lízingcégek segítségével kerül a vásárlókhoz, ennek mintegy negyede flottafinanszírozás keretében.

Az idén várhatóan növekedés lesz a személyautó- és a haszongépjárműpiacon egyaránt. Lökést adhat a piacnak, azon belül is a 7 személyes új autók eladásainak az elmúlt hetekben ismertetett kormányzati intézkedés, amelynek eredményeként júliustól a 3 gyermekes családok 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak az új családi autó megvásárlásához.

Jól indul ez az év is!

Bár az európai lízingpiac is szépen hízik, a magyar eredmények impozánsabbak. A kilátások pedig kedvezőek.

Elég erős kereslet van a lízingkonstrukciókra nemzetközi és magyar szinten egyaránt. Magyarországon ez részben az autópiacon látható: 10-ből 4 autó lízing segítségével került az új tulajdonosához. A teljes európai piacot nézve az látszik, hogy 2017-en az európai lízingszervezeteket tömörítő Leaseurope adatai szerint 9,6 százalékkal nőtt a piac, a múlt év első kilenc hónapjában pedig 7 százalékkal. Magyarországon 2017-ben 18 százalékos volt a bővülés, 2018 első háromnegyedében pedig 17 százalékos volt a fejlődés. (A Leaseurope a 2018 egészére vonatkozó adatok még nem közölte, de a magyar számok már ismertek, 2018-ban 13 százalékkal gyarapodott a piac.)

A Magyar Lízingszövetség szerint az idén is folytatódik a bővülés, 5-10 százalékos növekedésre lehet számítani. Európában szintén kedvező év várható, bár a korábbinál mérsékeltebb lehet a lendület és vannak óvatosságra utaló jelek is.

Az európai lízingszervezeteket tömörítő - a Magyar Lízingszövetséggel is együttműködő - Leaseurope februárban publikálta az Invigors lízingpiaci és pénzügyi tanácsadó céggel közösen készített legújabb felmérését, amely a lízingpiaci szereplők várakozásait mutatja be. Az index értéke decemberben 126 pontra csökkent, a 2018 júniusában  jelzett 133 pontról és elmarad a 2017 végén mért 136 ponttól. Mindazonáltal kedvező környezetet vetít előre 2019 első felében, mert a 100 pont feletti érték pozitív kilátásokra utal. A Leaseurope-os felmérés szerint az index értékének csökkenése az új kihelyezésekre, a nettó profit alakulására és a nem fizető - rossz - konstrukciók számának alakulására vonatkozó várakozásokkal magyarázható.

A kihelyezések alakulására vonatkozó várakozások (zöld: pozitív változásra számítók aránya - szürke: változatlan szintet várók aránya - kék: csökkenést prognosztizálók aránya)

A lízingpiaci szereplők 72 százaléka számít az új kihelyezések növekedésére 2019 első felében, 12 százalékuk azonban csökkenést vár. A nemfizető konstrukcióknál a szereplők 40 százaléka számít emelkedésre, szemben a fél évvel korábbi eredménnyel, amikor a megkérdezett lízingcégek kevesebb mint negyede számolt ezzel. A lízingcégek többsége, 60 százaléka mindazonáltal a nettó nyereség emelkedését várja. Richard Ryan, a felmérésben a Leaseurope-pal együttműködő Invigors szakembere elmondta: a legfrissebb eredmények megerősítik, hogy az európai lízingágazat előtt kedvezőek a kilátások az első félévben, bár vannak felhők a horizonton. Az új kihelyezéseknél erős növekedés várható, igaz a nem fizető konstrukciók fokozottabb kockázatot jelenthetnek a piacon

Kiváló eredmények a lízingpiacon - további növekedés várható

690 milliárd forint feletti finanszírozott összeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. Ez 13 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest, 2008 óta pedig a legmagasabb érték - közölte a Magyar Lízingszövetség. A bővülés elsősorban a járműfinanszírozásnak köszönhető és az építőipari boom is rekordot eredményezett az egyik részpiacon. A lízingpiac a mostani kilátások szerint az idén 10 százalékos növekedésre lehet képes.

Újabb jelentős bővülést eredményező évet zárt a magyarországi lízingpiac: 2018-ban a finanszírozott összeg 694 milliárd forintra rúgott a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál. Éves összevetésben ez 13 százalékos emelkedésnek felel meg, 2008 óta pedig a legmagasabb szintet jelenti és felülmúlja a lízingcégek előzetes várakozásait.

Nemzetközi szinten is jól áll a piac

„A múlt év elején még óvatosságból 5 százalék körüli növekedést terveztünk, de a magánszemélyek és a cégek lízingfinanszírozásra való igénye, a beruházások felfutása miatt jóval kedvezőbb eredményekkel zárult a múlt év. A növekedéshez szinte minden lízingpiaci szegmens hozzájárult, de elsősorban a járműfinanszírozás kiemelkedő teljesítménye húzta a lízingpiacot. A 13 százalékos növekedés értékét növeli, hogy eleve magas bázishoz képest sikerült elérni” - mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzátette, hogy a magyar lízingpiac évek óta az európai átlagot és a régiós piacot meghaladó növekedést mutat. Több területen, például a gép-, agrár-, flotta- és teherautó-finanszírozásban már a válság előtti volumeneknél tart a magyar piac. 

Kimagasló növekedés az autóknál

Az autófinanszírozás területén, 34 százalékkal, 246 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg, amely a teljes piaci növekedést bőven meghaladja. Elsősorban az új autók finanszírozása húzta ezt a részpiacot, itt 40 százalékos volt a növekedés, ami több mint 186 milliárd forintos kihelyezést jelentett. Pfandler Tamás, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja kiemelte: a múlt évben a lízing népszerűsége – különösen a magánszemélyek körében – tovább nőtt. Idén pedig a cégek körében a nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing díjainak ÁFA tartalma levonásának, január elsején hatályba lépett egyszerűsítése növelheti a lízingelési kedvet. Hasonló pozitív hatás várható a haszongépjárműveknél az MNB NHP fix programjának elindulásától. A szakma arra számít, hogy a gépjárműpiac is tovább bővül az idén, így minden adott a további lízingpiaci erősödéshez – fogalmazott. 

Tovább olvasom

Új adószabály hozhat fellendülést a lízingpiacon és az autóeladásokban

Januártól a korábbinál egyszerűbben lehet visszaigényelni az áfát a céges autók lízingdíjából - közölte a Magyar Lízingszövetség. A lépés az adminisztrációban jelent könnyebbséget, és kedvező hatása lehet az autófinanszírozási piacra is, amely jelentős emelkedést mutat.

Kedvező változás lépett életbe a céges autók finanszírozásában 2019-től: a nyílt végű pénzügyi lízing illetve operatív lízing igénybe vétele esetében a cégautóknál nem kell útnyilvántartást vezetni az üzleti használatról annak érdekében, hogy a lízingdíjakban szereplő áfa felét levonhassák az érintett vállalkozások – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Amennyiben a lízingbe vevő úgy dönt, továbbra is alkalmazhatja a korábbi rendszert: tehát részletes dokumentációval igazolja a tényleges üzleti használat mértékét, és ennek megfelelően – akár az 50%-os átalányt is meghaladó mértékben – helyezi levonásba a lízing- illetve bérleti díjak forgalmi adóját.  A Lízingszövetség szerint az új szabályozás kedvező választási lehetőséget kínál a lízingbe vevőknek, mellyel jelentős adminisztrációs tehertől és adókockázattól szabadulhatnak meg. 

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az előzményeket ismertetve azt mondta: „A lízingpiac régóta szerette volna elérni az cégautók lízingdíjához köthető áfaelszámolás mostantól már érvényes egyszerűsítését. Mivel a lépés az Európai Unióban egységesen szabályozott forgalmi adót érint, ezért szükség volt egy uniós határozatra és a jóváhagyásra. Az adminisztrációs terheket csökkentő lépéseket, köztük ezt a könnyítést a magyar kormány is támogatta és a vonatozó törvénymódosítással januártól életbe léptek az új szabályok. Egyes részletek, mint például az autónkénti választás lehetősége vagy az átmeneti rendelkezések tekintetében is a lízingbe vevők számára kedvező, és a Lízingszövetség előzetes véleményével és javaslatával megegyező rendelkezések születtek.”

 

A főtitkár szerint az új áfaszabály segítheti az új autók piacának tavalyi 17,5 százalékos bővülésében jelentős szerepet játszó lízingfinanszírozás további térnyerését és lökést adhat a flottafinanszírozásnak is. A szabályok részleteiről, értelmezéséről a Magyar Lízingszövetség honlapján (ügyféltájékoztató) illetve a Nemzeti Adó-és Vámhivatal év vége előtt megjelentetett tájékoztatójából tudhatunk meg többet.

Magyar Lízingszövetség: mit vittek januárban?

Erősen kezdte az évet a magyar járműpiac, az új autókból, kis- és nagyteherautókból, buszokból, motorokból is több fogyott, mint egy évvel korábban.

Januárban összesen 12 203 új jármű (autó, kisteherautó, nagyteherautó, busz, motorkerékpár) került forgalomba, ez tavaly januárhoz képest 9,5 százalékos emelkedésnek felel meg, 2017 januárjához viszonyítva pedig 52 százalékos emelkedést jelent - ez derül ki a Datahouse adataiból. A két évvel korábbi adatokhoz képest elért jelentős növekedés azért is figyelemre méltó, mert 2017 januárjában jelentős, 18 százalékkal nőttek az eladások, tehát már akkor is pörgött a piac és ehhez képest következett be a mostani számottevő bővülés.

A különböző járműkategóriákat nézve vegyes a kép: 

  • Az új személyautókból 300 híján 10 ezer darab kelt el, ez 9,2 százalékos növekedés.
  • A legjelentősebb emelkedés az új kisteherautóknál volt, a 2008 darabos eladás 22 százalékos bővülést takar.
  • Az új nagyteherautók és buszok eladása 26 százalékkal, illetve 81 százalékkal 365, illetve 7 darabra csökkent.
  • Az új motorkerékpárokból 109 fogyott, az pedig 60 százalékkal múlja felül a 2018 januári adatot.

A januári számok alapján tehát az látható, hogy folytatódott a növekedés a járműpiacon. Igaz, a januári 9,5 százalékos növekedés elmarad a múlt év egészben elért 17 százalékos növekedéstől. A járműeladásokban a lízingcégek komoly szerepet vállaló lízingcégek szerint 2019-ben is növekedés várható a járműeladásokban, de a tempó visszafogottabb lehet a tavalyinál, konkrét - számszerű - előrejelzést azonban egyelőre korai adni.

 

Tisztulás és növekedés jöhet az autópiacon

Újabb jó év várható az új járművek és autók piacán, a használt autók piaca pedig tisztulhat az új hatósági adatlekérdező rendszernek köszönhetően - közölte a Magyar Lízingszövetség. A lízingkonstrukciók népszerűségét mutatja például az, hogy a magánszemélyek újautó-beszerzéseinél 37 százalékra nőtt a pénzügyilízing-konstrukciók aránya az egy évvel korábbi 34 százalékról. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai szerint az újautó-beszerzéseknél a kihelyezett összeg tovább növekedhet 2019-ben. 

Folytatódott a növekedés a magyarországi újautó-piacon 2018-ban és ebben a lízingfinanszírozás is szerepet kapott. Tavaly közel 136 ezer új autó kelt el, ami 17,5 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Az új autók 40 százaléka pedig pénzügyilízing-konstrukció segítségével került forgalomba. 

37 százaléknál a magánszemélyek

A lízingmegoldások közül az úgynevezett pénzügyi lízing a legnépszerűbb, a közel 137 ezer tavaly eladott új autóból ugyanis 40 ezernél vették igénybe az érintett vállalkozások és magánszemélyek. Vagyis a pénzügyi lízing részesedése az újautó-eladásokban közel 30 százalékos. A magánszemélyek autóbeszerzéseinél ráadásul az egy évvel korábbi 34 százalékról 37 százalékra nőtt a pénzügyi lízing szerepe 2018-ban. 

“Bár a személyautók és nagyobb járművek esetében továbbra is a vállalkozások biztosítják a lízingkonstrukciók iránti legnagyobb keresletet, a 2018-as adatokból egyértelműen látszik, hogy a magánszemélyek is nyitottabbak a lízingkonstrukciókra az újautó-beszerzéseknél. Ez többek között a lízingkonstrukciók rugalmasságának, az alacsony kamatoknak és a háztartások javuló pénzügyi helyzetével magyarázható” - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. 

Kedvező hatással lehet az adatlekérdező rendszer a piacra

Bár az új autók piaca jelentős növekedést ért el tavaly, a használtautó-import továbbra is jelentős, a múlt évben közel 160 ezer személyautó jött az országba, köztük sok olyan jármű, amelyek korszerűtlenek vagy az előéletük nem feltétlenül ismert. 

A Magyar Lízingszövetség éppen ezért örömtelinek tartja, hogy januárban elindult a hatósági autóadat-lekérdező rendszer, amely ingyenesen számos információt ad egy-egy magyar rendszámmal rendelkező autóról. Többek között a műszaki vizsgák időpontját, a kilométerállást, a felelősségbiztosítás meglétét. A kártörténet azonban visszamenőleg nem kérdezhető le, a rendszer csak a 2019 januárja után bekövetkezett káreseményeket rögzíti. A rendszert még lehet fejleszteni és pontosítani, de mindenképpen kedvező hatást gyakorolhat a piacra, ha mindennapossá válik a használata. Az autóadat-lekérdező rendszer elindítása ugyanis segítheti a magyar autópiac tisztulását és a használtautó-import csökkenéséhez is hozzájárulhat amiatt, hogy részletesebb adatokat kaphatnak a vevőjelöltek egy-egy magyarországi autóról. 

lekerdezo.JPG

A Magyar Lízingszövetség szerint szükség van az új, illetve a minél fiatalabb, korszerű személyautók további térnyerésére, mivel a magyarországi személyautók átlagos életkora 2017-ben meghaladta a 14 évet

Növekedést vár a lízingszakma

A Magyar Lízingszövetség az idén arra számít, hogy az idén további növekedés lesz a magyar újautó-piacon és a lízingfinanszírozás is az eladások 40 százalékánál kaphat szerepet. Ezért várhatóan az új autókhoz köthető finanszírozott összeg is emelkedhet a 2018-as szinthez képest, ez pedig segítheti a teljes lízingpiac növekedését.

Az elitben a magyar piac – viszik az eszközöket

A jármű- és eszközfinanszírozásban elért növekedést nézve az európai mezőny legjobbjai közé tartozik Magyarország. Az első félévben a finanszírozott összeg 1,035 milliárd euróra nőtt, ezt 15,5 százalékos növekedésnek felel meg és háromszorosa az több mint 5 százalékos uniós átlagnak. A legnagyobb bővülést a litván piac érte el, ott 25,2 százalékkal nőtt a jármű- és eszközlízing területén kihelyezett összeg. Az élbolyban van még a lengyel, a portugál és a bolgár piac. A finanszírozott összeget tekintve a nyugat-európai országok állnak az élen, a jóval nagyobb piac miatt. 

Bővülést ért el az európai jármű- és eszközlízingpiac az év első felében: közel 162 milliárd eurót tett ki az új szerződések összege, 5,5 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben - ismertette a Magyar Lízingszövetség az európai lízingszövetségeket tömörítő, Leaseurope adatait. 

„A teljes lízingpiacnak csak egy szegmense a jármű- és eszközfinanszírozás, de kétségtelenül az egyik legfontosabb része és a növekedés mutatja a vállalkozások beruházási és fejlesztési kedvét” – mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. 

Masszív növekedés a magyar piacon 

A részletes európai adatok szerint a magyarországi jármű- és eszközfinanszírozás a növekedést nézve a legjobbak közé tartozik. Az első félévben ugyanis a finanszírozott összeg 1,035 milliárd euróra rúgott, ez – az árfolyamhatásokat kiszűrve - 17,8  százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten és triplája az uniós átlagnak. 

A Leaseurope adataiból kiderül az is, hogy az első félévben a Litvániában volt a legnagyobb a növekedés, az új szerződések összege 25 százalékkal 1 milliárd euróra nőtt. Az élbolyban még helyet kapott a lengyel, a bolgár, a portugál piac, amelyek 22,4-23,8 százalékos növekedést értek el. „Az euróárfolyam változásával korrigált adatok szerint pedig a jármű- és eszközfinanszírozásban közel 18 százalékos volt a magyarországi növekedés, ez pedig szintén jóval meghaladja a 8,5 százalékos összeurópai bővülést” – tette hozzá Tóth Zoltán. 

A konkrét összegeket nézve persze a nyugat-európai országok állnak az élen a nagyobb piac miatt. Az Egyesült Királyságban több mint 40 milliárd euróra, Németországban közel 24 milliárd euróra, a két francia lízingszövetség adatai szerint az ottani piacon 27 milliárd euróra rúgott a finanszírozott összeg. 

Folytatásban is bővülés 

Magyarországra visszatérve a kiemelkedően magas növekedés elsősorban a járművek finanszírozásának köszönhető, de az eszközfinanszírozás is növekedést mutatott. – emelte ki Tóth Zoltán. Azt is elmondta, hogy a teljes magyar piacon az év első kilenc hónapjában a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé emelkedett. 

A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy a következő 1-2 évben továbbra is növekedésben lesz a piac, elsősorban a vállalatok, azon belül a kis- és középvállalkozások eszközigénye miatt, igaz, az idei két számjegyű ütemnél valamivel szolidabb lehet a bővülés.

 

Búcsú az elavult gépektől – félbillió forint fölött a lízingpiac

Búcsú az elavult gépektől – félbillió forint fölött a lízingpiac

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. A többéves rekordot jelentő és az európai lízingpiaci bővülést bőven meghaladó kilenchavi eredményben szinte minden részpiac, köztük a személyautó-finanszírozás is szerepet kapott. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is, 48 százalékos volt a növekedés az építőgépeknél, ez pedig hozzájárul az elavult géppark korszerűsödéséhez. A Magyar Lízingszövetség szerint vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Több mint 500 milliárd, azaz több mint félbillió forint - az év első kilenc hónapjában ekkora értékben nyújtottak finanszírozást a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai. Ez egyrészt 17 százalékos éves növekedést jelent, másrészt, többéves rekordnak felel meg, és megközelíti a két évvel ezelőtti teljes éves volument.

48 százalékos pluszra is van példa

“Lényegében minden lízingpiaci szegmensben növekedés történt. Egyre jobban látszik az, hogy a járműfinanszírozás mellett a cégek sok eszköznél veszik igénybe a lízingfinanszírozást” - értékelte a legfrissebb adatokat Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzátette: “A magyar gazdaságon belül kiemelkedő növekedést mutató építőipari bővülés a lízingpiacon is tetten érhető.”

Az építőipari gépek esetében ugyanis a finanszírozott összeg 18 milliárd forintra rúgott, ami kiugró, 48 százalékos növekedésnek felel meg. Utóbbi eredménnyel ez a szegmens érte legjelentősebb emelkedést a lízingpiacon belül és ez hozzájárul ahhoz, hogy az elavult építőipari géppark a korszerűbbé váljon.”

Szeretik a magánszemélyek

Szintén segíti a lízingpiaci növekedést a járműpiacon látható bővülés. Az év első kilenc hónapjában közel 105 ezer új személyautó kelt el, ami 26 százalékos emelkedést jelentett. Ehhez képest a lízingpiacon 46  százalékkal, több mint 135 milliárd forintra nőtt az új személyautókhoz és kishaszongépjárművekhez nyújtott finanszírozott összeg. “Látványos a magánszemélyeknél bekövetkezett növekedés, ők több mint 43 milliárd forintért vettek igénybe lízingfinanszírozást, ez közel 53 százalékos fejlődést jelent. A magánszemélyek újautó-vásárlásainál a lízing részesedése újból megközelíti a 40 százalékos szintet” - mondta Nyikos Katalin.

Az eredmény azért is figyelemre méltó, mert az új autók finanszírozásában úgy sikerült elérni a kiemelkedő számokat, hogy szeptemberben a piac megtorpant az úgynevezett WLTP fogyasztási szabvány bevezetése miatt.

A használt személy-, illetve kisteherautók megvásárlásához nyújtott finanszírozással együtt így az új üzletek volumene az első kilenc hónapban meghaladta a 180 milliárd forintot, ami  kiemelkedő, 38 százalékos növekedésnek felel meg. Ezt kiegészíti még mintegy 58 milliárdos flottafinanszírozás is, ami szintén növekedett a korábbi évhez képest. 

Két számjegyű plusz a teherautóknál is

A lízingpiaci szempontból szintén különösen fontos, teherautó-finanszírozásban is növekedés következett be: a finanszírozott összeg szeptember végén közel 138 milliárd forintra rúgott, ami 12 százalékos bővülésnek felel meg.

Ugyancsak 12 százalékkal, közel 59 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett összeg a mezőgazdasági gépeknél. “Ez nem meglepő. Az agrárgépek évek óta az egyik legkiegyensúlyozottabb  szegmenst jelentik a lízingpiacon és ez a folyamat itt is segíti azt, hogy a teljes géppark mielőbb megújuljon” - emelte ki Nyikos Katalin. Az elnök a többi részpiac teljesítményéről szólva elmondta, hogy bár a gépek esetében a finanszírozott összeg 10 százalékkal 43 milliárdra csökkent, ez többéves távlatban azért magas szintet jelent. A visszaesésben pedig szerepet játszik az egy évvel korábbi rekordösszeg, valamint az, hogy sok gépberuházást érintő közbeszerzés van folyamatban, amelyeknél a tender lezárása után kapnak szerepet a lízingcégek, így ezen a téren az év utolsó hónapjai jelentősen befolyásolják az éves számokat.

Marad az emelkedés kihívásokkal

Nyikos Katalin a jövőről szólva elmondta, a lízingpiaci szereplők tisztában vannak azzal, hogy a negyedévről negyedévre látható két számjegyű növekedés nem tartható a végtelenségig. Mindazonáltal a rugalmas és olcsó finanszírozást jelentő lízingre egyre nagyobb szüksége van a vállalkozásoknak, ez pedig támaszt ad a piacnak. A makrogazdasági környezet kedvező, elég csak az építőipari boomra vagy a beruházások bővülésére gondolni”. Ugyanakkor az alacsony kamatkörnyezet, ezzel összefüggésben a szűk marzsok mellett az adminisztrációs és szabályozási kötelezettségek a lízingcégek jövedelmezőségét hátrányosan érinti. Ez egyértelműen kihívást jelent a számukra, igaz, ezt hatékonyság javításával és a digitális megoldásokkal orvosolni lehet. Nyikos Katalin az emelkedésnek induló kamatok kockázatként jelentkezhetnek majd a piacon, erre a rizikóra pedig a fix törlesztésű lízingkonstrukciók jelentik az egyik megoldást.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a kamatok emelkedése miatt a különböző - akár államilag támogatott - refinanszírozási konstrukciók fontosabbá válhatnak a lízingpiacon. “Egyelőre korai lenne megjósolni, hogy a Magyar Nemzeti Bank új, NHP Fix néven induló programja hogyan érinti majd jövőre a lízingpiacot, mindenesetre bízunk benne, hogy hozzájárul majd a növekedéshez” - tette hozzá. A Magyar Lízingszövetség előrejelzése szerint rövid és középtávon egyaránt stabil növekedés várható a finanszírozott összeget tekintve, ezzel párhuzamosan pedig az univerzális finanszírozás, azaz a járművek mellett az eszközfinanszírozás térnyerése várható.