Bemutatta félévi bizonyítványát a lízingpiac

Az első félévben 35 ezer új szerződés, a kihelyezett összeg pedig 3 százalékkal nőtt. Az „osztály” legjobb tanulója a gép- és a járműszegmens volt. Összességében pozitív jelek láthatóak a lízingpiacon.

 2014. első félév végén a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 1306 milliárd forintos portfóliót kezeltek, ami 10 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, és 2 százalékos csökkenés az előző negyedévhez viszonyítva. Ugyanakkor az első félév során közel 35 ezer új lízingszerződést kötöttek, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Emelkedett a kihelyezett összeg is az egy évvel ezelőttihez képes 3 százalékkal, 178 milliárd forintra.

Az első hat hónap során a gép- és a járműszegmens volt a főszereplő. A gépfinanszírozások értéke megközelítette az 54 milliárd forintot, ami 30 százalékos részesedést jelent a teljes első féléves – 178 milliárd forintos - finanszírozott összegen belül. A flottán kívüli autófinanszírozások értéke 52,3 milliárd forint volt, a flottafinanszírozás pedig a 32 milliárd forintot tett ki, így előbbi részesedése közel 30, utóbbié pedig 18 százalékos volt. A teherautó-finanszírozás szintén jelentős tétel volt: a félév során 38 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást ezekhez a járművekhez a Lízingszövetség tagvállalatai, így a teherautó-szegmens az összesített finanszírozott értéknek a 21 százalékát tette ki.

dreamstimefree_194119.jpg

Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára kifejtette, a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának köszönhetően az első félévben összesen 28,8 milliárd forint értékben finanszíroztak beszerzéseket a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai. A Lízingszövetség tagvállalatai 20 százalékát adták az MNB tavaly ősz óta 136 milliárd forint értékben finanszírozott beruházásoknak. Ez kiváltképp jó eredménynek számít, tekintve, hogy eddig a szövetség 8 tagvállalata kapcsolódott be a programba.