Taroltak a traktorok

2014 első félévében megtörtént a traktorbumm! Az előző év hasonló időszakához képest jelentős növekedést értek el a járműpiac speciális részlegén szereplő masinák, ami a kedvező lízingkonstrukcióknak is köszönhető. Beszédes adat az is, hogy  2005-höz képest az átlagteljesítmény 10 millió lóerőre erősödött!

dreamstimefree_269022.jpg

3201 új traktor talált gazdára az év első hét hónapjában, ami 71 százalékos növekedésnek felel meg a múlt év azonos időszakában elért 1874 darabos eladáshoz képest. Mi lehet a siker titka? 

Ahhoz, hogy a traktorpiac ily módon növekedhessen fontos szerepet játszottak a lízingtársaságok – közölte a Lízing bloggal  Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette: „A traktorokat magukba foglaló mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott érték az első félévben 24 milliárd forintra rúgott, ami 20 százalékos növekedés a tavalyi első félévhez képest. A mezőgép-finanszírozáson belül pedig főszerepe van a traktorbeszerzéseknek, ezek a finanszírozott érték 54-55 százalékát adják, ami az első félévben több mint 13 milliárd forintot jelentett.”

A „klasszikus” traktorokon kívül, az úgynevezett lassú traktorok – amelyeknek a sebessége nem haladja meg a 25 km/h-t – eladása is nőtt, méghozzá 37 százalékkal, így január és július között 1446 darab kelt el belőlük. A sima traktorokból pedig 1755 darabot adtak el a kereskedők, szemben az előző év azonos időszakában eladott 818 darabbal, azaz ebben a szegmensben megduplázódott a traktorpiac.

10 millió lóerő birodalma

A traktorokat a sebességükért nehéz szeretni, inkább az erejük az, ami vonzóvá teszi őket. Márpedig ezen a téren egyre jobb a helyzet: bár 2005-höz képest, a traktorok  száma 6 százalékkal csökkent, de az átlagos teljesítményük 12 százalékkal, 10 millió lóerőre nőtt.

Ezekhez a pozitív adatokhoz tehát vaskosan hozzájárulnak a Lízingszövetség tagvállalatai, akik mezőgazdaságban érdekelt kkv-k számára nyújtanak optimális finanszírozási konstrukciót. Ha minden a remények szerint alakul, akkor fent említett számok a hónapok előrehaladtával folyamatosan nőni fog a piac.