Ennyiért lízingeltek: 5580 milliárd forint

Az európai lízingcégek 18 milliárd euró értékben kötöttek új lízingszerződést a második negyedévben. Ez 9 százalékos plusz. A profitjuk még durvábban nőtt.

Nagyon jól szerepelt az európai lízingpiac a második negyedévben – derül ki a Leaseurope friss adataiból. Az új lízingszerződések értéke éves szinten 8,8 százalékkal, 18 milliárd euróra emelkedett. Ez elképesztően magas összeg, forintra fordítva: 5580 milliárdot jelent, ami a teljes magyar éves GDP ötöde.

Szintén a jó teljesítményről árulkodik, hogy a Leaseurope-pal együttműködő lízingcégek adózás előtti eredménye nagyon durván emelkedett: 15,1 százalékkal 648 millió euróra – ez forintban 201 milliárdos tételnek felel meg.

Magyar körkép

Az európai lízingpiac tehát látványos bővülést ért el, ami a profitot és az új szerződéseket illeti, a magyarországi lízingpiacon még várat magára az európaihoz hasonló növekedés. A Magyar Lízingszövetséghez tartozó vállalatok új kihelyezése stagnált az előző év azonos időszakához képest, Az első félévben több mint 35 ezer új lízingszerződés született, ami viszont 10 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

A Magyar Lízingszövetség a jövőben - részben a jegybankos és eximbankos programokra építve - arra koncentrál, hogy az autófinanszírozás mellett a vállalkozások, ezen belül is a kkv-k eszköz- és gépbeszerzései váljanak a lízingpiac alappilléreivé. Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára kiemelte: a szövetség becslése szerint az első félév végén a tagvállalatok 112 milliárd forintos gépportfólióval rendelkeztek, amely az év végéig tovább bővülhet.