Devizahiteles sokk után jöhetnek az attraktív megoldások

A refinanszírozási programok nagyot lendítettek a vállalati szegmensen, és 2015 akár egy pozitív fordulat éve is lehet a lízingszektorban - mondta a Portfólió.hu-nak adott interjújában Jenei viktor, a Magyar Lízingszövetség novemberben megválasztott elnöke, aki a devizahiteles ügyről is beszélt. 

"Jelen pillanatban nem tudunk arról, hogy lenne olyan lízingtársaság, amelyik konkrétan az elszámolási szabályozás miatt csődbe menne. Az elszámolás végső hatása egyelőre nehezen becsülhető. A folyamat mechanizmusai nem teljesen ismertek, így nagyon nehéz megítélni, hogy ez pontosan milyen terheket ró a szektorra. A mostani becslésünk szerint 100 milliárd forintnyi veszteséget fog jelenteni a devizahiteles elszámolás, de úgy látom, hogy a lízingcégek mögötti anyabankok helyt fognak állni, a szükséges tőkét rendelkezésre fogják bocsátani" - mondta az interjúban Jenei Viktor, és hozzátette: joggal lehet aggódni az olyan lízingtársaságok miatt, amelyeknek nincs tőkeerős tulajdonosi hátterük. 

jenei_viktor_a_magyar_lizingszovetseg_elnoke.png

Az elnök közölte továbbá, hogy bár az idén növekedett a finanszírozási volument a lízingpiacon, a teljesítmény elmarad a korábbi csúcsidőszakok teljesítményétől. 2006-ban például volt olyan lízingvállalat, amely egymaga tudott 100 milliárdot kihelyezni egy évben, ehhez képest a teljes piac mostani 300 milliárdja komoly visszaesést jelent. Jenei hangsúlyozta, hogy az idei bővülés mögött jelentős szerepet játszanak a jegybanki NHP és az eximbankos programokból kihozható hitelforrások. "Ezek intenzitása jövőre sem fog csökkenni, de a termékfejlesztés során ügyelnünk kell arra, hogy ezen programok kifutása után is kellően attraktív megoldásokkal álljunk a piaci szereplők rendelkezésére" - tette hozzá az elnök, aki szerint 2015 akár a fordulat éve lehet a lízingpiacon. 

A teljes interjút itt olvashatja el