Magyar Lízingszövetség: 250 ezer szerződést érint a frankdrágulás

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a svájci frank árfolyamának rendkívüli erősödése mintegy 250 ezer deviza-alapú járműfinanszírozási szerződést érint. Ezen szerződések állománya 300 milliárd forint. A szövetség várakozásai szerint a havi törlesztőrészletek összege nagyságrendileg az árfolyam elmozdulás mértékével növekszik a frank erősödése miatt.

Lévai Gábor, a szövetség főtitkára kiemelte: arra egyelőre nehéz becslést adni, hogy az ügyfelek hány százaléka nem fogja tudni fizetni a megnövekedett törlesztést, de tény, hogy a 2008-as (mintegy 20 százalékos) árfolyam elmozdulás is megnövelte a bedőlő hitelek arányát. Másrészt sok ügyfél csak a szerződés hosszabbításával tudta folytatni a havi törlesztések fizetését. Erre számít a Szövetség a mostani drasztikus mértékű árfolyam elmozdulás következményeként most is.

frankkep.jpg

A 2008-as árfolyam-növekedés hatásait a lízingcégek nagyjából 3-6 hónappal később érzékelték. Most arra számít a szövetség, hogyha tartósan magas marad a frankárfolyam, akkor a negatív hatások már a következő 1-3 hónapban jelentkezhetnek, mivel a lakossági ügyfeleknek most kevesebb a tartalékuk, mint a válság kitörésekor volt.

A lakossági ügyfeleken túl, a magas frankárfolyam 1000-1200 kis- és középvállalati lízingfinanszírozott ügyfelet is hátrányosan érint. Az általuk lízingelt eszközökre igénybe vett lízingforrások értéke 15 milliárd forint. A Magyar Lízingszövetség a drasztikus árfolyam-erősödés kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a fizetési nehézségekkel szembe kerülő ügyfelek ne halogassák a probléma kezelését és forduljanak segítségért a lízingtársaságokhoz.

Öröm az ürömben

Arról sem szabad elfeledkezni ugyanakkor, hogy az elszámolás miatt az adósok kompenzációban részesülnek az idén. 

Mivel minden szerződés egyedi, nagyon komoly különbségek lehetnek az ügyfeleknek visszajáró összegben. A Lízingszövetség szerint egy-egy átlagos szerződésre vetítve körülbelül 10 százalék körüli összeg illetheti meg az érintett adósokat.

 

A Lízing blog többek között a következő posztokkal jelentkezett korábban:

Bővülés után - jó kilátások

Pörögnek a vállalkozások

Fordulat: megállt az autódrágulás