Tízszeres növekedés a buszpiacon

A legfrissebb adatok szerint augusztusban 4997 új személyautó talált gazdára a magyar piacon, ami 4,8 százalékos növekedésnek felel meg – derül ki a Magyar Lízingszövetség Datahouse statisztikáin alapuló összesítéséből. Az év első nyolc hónapjában a legfontosabb kategóriákban - személyautó, kis- és nagyteherautó, busz és motorkerékpár - 64 756 darab jármű kelt el, ami 11,3 százalékos többletet jelent az előző év azonos időszakához képest.

Augusztusban tovább bővült a magyarországi autópiac: összesen 6534 személyautó, kis- és nagyteherautó, busz és motorkerékpár került forgalomba, ami 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi darabszámot - közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse adatai alapján. A különböző járműkategóriákban eltérően alakultak az eladások: a személyautók eladása 4,8 százalékkal 4997 darabra nőtt. A nagyteherautókból 381 darabot adtak el a kereskedők, ami 13,7 százalékos többletet jelent. A legjelentősebb mértékű növekedés a buszoknál volt, az augusztusban 42 buszt talált gazdára, ez pedig közel tízszeres emelkedés tavaly augusztushoz képest. A motorkerékpárok eladása 10 százalékkal 153 darabra nőtt. Augusztusban egyedül a kisteherautóknál volt visszaesés, a 961 darabos eladás 21,6 százalékos csökkenést jelent éves szinten.

bus-22114_1280.jpg

Az év első nyolc hónapjának eladási adatai két számjegyű, 11,3 százalékos bővülésről tanúskodnak. A személyautóknál 11,7 százalékkal 49 032 darabra nőttek az eladások. A kisteherautókból nyolc hónap alatt 10 453 darab kelt el, ami 8,5 százalékos többletet jelent. A nagyteherautóknál 17,2 százalékos volt a növekedés, ez összesen 3387 darabos eladást jelent. A motorkerékpárok piacán pedig 10 százalékkal 1632 darabra nőttek az eladások. Bár a buszeladások augusztusban jelentősen növekedtek, a nyolchavi adatok alapján csökkentek az eladások: a január és augusztus vége között eladott 252 busz 6 százalékos csökkenést jelent.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára közölte, hogy a járműeladásokban fontos szerepet játszanak a lízingtársaságok: az új személy- és kisteherautók közel 40 százaléka lízingkonstrukciók segítségével talál gazdára. A főtitkár szerint a lízingpiac növekedésében a jövőben is fontos szerepe lesz a járműpiac növekedésének, de emellett a lízingcégek nemcsak a járművek, hanem más, a vállalkozások működéséhez kulcsfontosságú eszközök beszerzésében is főszerepet játszhatnak a következő időszakban, ezzel is hozzájárulva a kkv-szektor és a gazdaság fejlődéséhez.