Átlépett egy határt a magyar autópiac

Az első hat hónapban több mint 60 ezer jármű talált gazdára a piacon a legnépszerűbb kategóriákban. Ez 23 százalékos emelkedésnek felel meg.

Továbbra is hegymenetben van a magyar járműpiac. Január és június vége között közel 46 ezer új személyautó kelt el, ami 24 százalékos növekedésnek felel meg. Nem csak a személyautók szerepeltek jól, a többi kategóriában is növekedés volt - derül ki a Magyar Lízingszövetség összefoglalójából, amely a Datahouse statisztikái alapján készült.

A kisteherautókból több mint 10 ezer darabot értékesítettek, ez szintén 24 százalékos többlet éves szinten. A buszokból 9 százalékkal fogyott több, darabszám szerint összesen 224-et helyeztek forgalomba. A nagyteherautókból 2632 darabot adtak el, ez 3 százalékos növekedés. A motoroknál pedig 12 százalékos növekedést mutat a féléves statisztika, ez 1383 darabos eladást jelent. Összességében a legfontosabb kategóriákban 60,3 ezer darab új jármű kelt el, tehát a 60 ezres küszöböt fél év alatt átlépte a piac, ami 23 százalékos növekedésnek felel meg.

A járműpiaci pörgésben kulcsszerepet kapnak a lízingcégek, a járműeladások nagyjából felét finanszírozzák, a vállalati újautó-eladásoknál pedig 70 százalék a lízingkonstrukciók aránya.