100 ezer felett a magyar piac

Az első hét hónapban átlépte a 100 ezres szintet a magyar piac: 101 726 darab új jármű (autó, kis- és nagyteherautó, busz, motor) talált gazdára. Ez éves összevetésben közel 30 százalékos növekedésnek felel meg, 2016 azonos időszakához képest pedig bő 40 százalékos plusz.

Forrás: Pixabay

Tehát továbbra is nagyon tempósan bővül a járműpiac. Ezen belül, a darabszámot tekintve a személyautóké a főszerep. Közel 83 ezer új autó került az utakra, 29 százalékkal több mint egy évvel korábban. A kisteherautókból 22 százalékkal többet adtak el, így 12 ezer felett járnak az eladások.

Forrás: Datahouse, Magyar Lízingszövetség

A nagyteherautók piaca 23 százalékkal nőtt, azaz közel 4000 darab talált gazdára, a buszokból 390-et vettek, ami 26 százalékos plusznak felel meg. A motorok eladása 2000 fölé ugrott, ez pedig 27 százalékos piacbővülést jelent.

Mekkora a lízing aránya?

A Lízingszövetség készített egy összeállítást is a Datahouse adatai alapján, amelyből kiderül, hogy az év első hét hónapjában eladott új személyautók 30 százalékát lízingkonstrukció segítségével vették meg az ügyfelek. A magánszemélyek vásárlásainál több mint 37 százalékos volt a lízing aránya, a jogi személyek (cégek és állami szervezetek) esetében pedig 23 százalékot tett ki. Fontos, hogy a fenti adatok csak a pénzügyilízing-konstrukciók arányát mutatják, emellett még viszonylag jelentős, 9-10 százalékos a személyautóknál az operatív lízing (tartós bérlet) szerepe. 

Összességében elmondható, hogy az új személyautók esetében 10-ből 4 autónál kap szerepet a lízing, tehát 40 százalékos az aránya. 

A új kisteherautók esetében 10-ből 4 került lízingelve az új tulajdonosokhoz, ebben a szegmensben a jogi személyek 37 százalékban, a magánszemélyek több mint 51 százalékban vették igénybe lízingcég segítségét.Az új nagyhaszonjárműveknél már masszív fölényben van a lízing, közel 60 százalékos az aránya. A jogi személyek vásárlásainál 57, a magánszemélyeknél több mint 66 százalékos a lízing részesedése. A motorkerékpárok vásárlásánál visszafogottabb a lízingfinanszírozás aránya, 20 százalék alatt a jogi személyeknél és a magánszemélyeknél egyaránt.