Kiváló eredmények a lízingpiacon - további növekedés várható

690 milliárd forint feletti finanszírozott összeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. Ez 13 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest, 2008 óta pedig a legmagasabb érték - közölte a Magyar Lízingszövetség. A bővülés elsősorban a járműfinanszírozásnak köszönhető és az építőipari boom is rekordot eredményezett az egyik részpiacon. A lízingpiac a mostani kilátások szerint az idén 10 százalékos növekedésre lehet képes.

Újabb jelentős bővülést eredményező évet zárt a magyarországi lízingpiac: 2018-ban a finanszírozott összeg 694 milliárd forintra rúgott a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál. Éves összevetésben ez 13 százalékos emelkedésnek felel meg, 2008 óta pedig a legmagasabb szintet jelenti és felülmúlja a lízingcégek előzetes várakozásait.

Nemzetközi szinten is jól áll a piac

„A múlt év elején még óvatosságból 5 százalék körüli növekedést terveztünk, de a magánszemélyek és a cégek lízingfinanszírozásra való igénye, a beruházások felfutása miatt jóval kedvezőbb eredményekkel zárult a múlt év. A növekedéshez szinte minden lízingpiaci szegmens hozzájárult, de elsősorban a járműfinanszírozás kiemelkedő teljesítménye húzta a lízingpiacot. A 13 százalékos növekedés értékét növeli, hogy eleve magas bázishoz képest sikerült elérni” - mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzátette, hogy a magyar lízingpiac évek óta az európai átlagot és a régiós piacot meghaladó növekedést mutat. Több területen, például a gép-, agrár-, flotta- és teherautó-finanszírozásban már a válság előtti volumeneknél tart a magyar piac. 

Kimagasló növekedés az autóknál

Az autófinanszírozás területén, 34 százalékkal, 246 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg, amely a teljes piaci növekedést bőven meghaladja. Elsősorban az új autók finanszírozása húzta ezt a részpiacot, itt 40 százalékos volt a növekedés, ami több mint 186 milliárd forintos kihelyezést jelentett. Pfandler Tamás, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja kiemelte: a múlt évben a lízing népszerűsége – különösen a magánszemélyek körében – tovább nőtt. Idén pedig a cégek körében a nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing díjainak ÁFA tartalma levonásának, január elsején hatályba lépett egyszerűsítése növelheti a lízingelési kedvet. Hasonló pozitív hatás várható a haszongépjárműveknél az MNB NHP fix programjának elindulásától. A szakma arra számít, hogy a gépjárműpiac is tovább bővül az idén, így minden adott a további lízingpiaci erősödéshez – fogalmazott. 

Rekordot hozott az építőipar szárnyalása  

A múlt évben a lízingpiac is szerepet vállalt az építőipari boomban. Az építőipari gépeknél a finanszírozott összeg rekordmértékben, 46 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt, hasonlóan magas összegre legutóbb 2008-ban volt példa. A kiemelkedő teljesítményben főszerepe volt annak, hogy a múlt év első kilenc hónapjában az építőipari cégek 31 százalékkal növelték beruházásaikat. Az eszközök és nehézgépjárművek esetében a finanszírozott összeg 2018-ban meghaladta a 337 milliárd forintot, ami 8 százalékos emelkedésnek felel meg. 

A 2018-as adatok megerősítik, hogy továbbra is az egyik legstabilabb piac az agrárgép-finanszírozás. Itt is a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a finanszírozott összeg, mégpedig 14 százalékkal 82 milliárd forintra. A termelőeszközöknél ugyan a kihelyezett összeg 5 százalékkal 63 milliárd forintra csökkent, ennek ellenére jóval meghaladja a 2014 és 2016 közötti 45-48 milliárd forintos összegeket. Ebben a szegmensben a pályázati kifizetések miatt az utolsó negyedév már kedvezően alakult. 

A Magyar Lízingszövetség előzetes várakozásait meghaladó bővülés a kedvező finanszírozási környezettel, a tempósan fejlődő gazdasággal, a beruházások bővülésével, az alacsony kamatkörnyezettel és a lízing népszerűsége növekedésével magyarázható. 

Növekedésben marad a piac

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke 2019-es évre szóló prognózist ismertetve elmondta, továbbra is növekedés várható. Az infrastrukturális beruházások miatt az építőipari gépeknél fennmaradhat a jelentős kereslet. Az autófinanszírozásban akár 10 százalékot meghaladó emelkedésre is lehet számítani. Az autó- és flottafinanszírozási piacon segítheti a fejlődést az a szabályváltozás, amelynek köszönhetően egyszerűbbé vált a lízingelt céges autók áfa-elszámolása. Az elnök szerint a magyar jegybank NHP Fix nevű hitelprogramja pedig a haszongépjármű-finanszírozás növekedésének adhat támaszt. 

Összességében a két kiemelkedő növekedést hozó esztendő után 2019-ben visszafogottabb, 10 százalék körüli bővülés várható a magyar lízingpiacon, amiben továbbra is a járműszektor játszhatja a vezető szerepet.