Célkeresztben a diákok és a jövő döntéshozói

Annak ellenére, hogy sok vállalkozás, magánszemély tisztában van a lízingkonstrukciók előnyeivel, még bőven van tér a fejlődésre az edukációt nézve - mondta Malkócs Tamás, a Magyar Lízingszövetség oktatási bizottságának vezetője, akit az idén megválasztottak az év lízingszakemberének.  A több évtizedes lízingszakmai múlttal rendelkező Malkócs Tamás beszélt az egyablakos ügyintézés előnyei mellett arról, hogy a lízingkonstrukciók passzolnak az utóbbi időszakban egyre fontosabbá váló zöldpénzügyi törekvésekbe. Továbbá arról, hogy milyen megoldásokkal válhatnak szélesebb körben ismertté a lízingkonstrukciók.  Interjú.  

Gratulálunk az év lízingszakembere elismeréshez, amelyet elsősorban a pénzügyi edukáció és az oktatásban elért eredmények alapján kapott. Milyen eredmények eredményezték ezt a díjat megítélése szerint?  

Először is megtisztelő ez az elismerés, igazolja, hogy jó úton haladunk. Nem véletlenül beszélek többes számban, hiszen a Magyar Lízingszövetség munkatársaival, azon belül az oktatási bizottság tagjaival együtt értük el ezt az eredményt. A Magyar Lízingszövetség oktatási bizottságát 2020-ban szerveztük újjá. A legfontosabb feladatunk, hogy nem-marketing eszközökkel mind a magánszemélyek, mind a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyobb cégek körében is bemutassuk a lízingkonstrukciók előnyeit, valamint az újonnan megjelenő finanszírozási konstrukciókat. A másik nagyon fontos feladat, hogy a cégek mellett a fiatalok is megismerjék ezt a finanszírozási formát. 

malkocst.jpg

A lízinget sokszor a járműfinanszírozással azonosítják, jellemzően ugyanis autók, furgonok, teherautók beszerzésénél kerül a képbe, pedig a lízingszakma évek óta igyekszik bemutatni, hogy univerzális eszközfinanszírozásról van szó. Azaz szinte bármilyen gép esetében igénybe vehető a lízing. Hogyan látja ezt a kérdést, van előrelépés?  

Egyre többen ismerik fel a lízingkonstrukciók előnyeit egy-egy beszerzéskor, legyen szó járművekről vagy éppen termelőeszközökről. A lízing a modern vállalkozások számára az egyik legfontosabb csatorna a beruházásokhoz, fejlesztésekhez, beszerzésekhez. Hiszen komolyabb banki hitelképességi vizsgálat és fedezet bevonása nélkül, gyorsan hozzájuthatnak a kiszemelt eszközhöz. A magánszemélyek autóbeszerzéseire is igaz ez, egy helyen elintézhető, lényegében egyablakos az ügyintézés. Az adott kereskedőnél elérhetők a kiválasztott autóra a lízingkonstrukciók, gyorsan 1-2 nap alatt megköthető a szerződés és már vihető is a kocsi. Ez a gyors ügyintézés hitelek esetében még nem minden esetben kézenfekvő.

A lízinggel pedig a vállalkozások jellemzően a legkorszerűbb vagy éppen a leginkább környezetbarát eszközökhöz, járművekhez jutnak hozzá. Számunka  a piac  egyik legfontosabb szegmensét jelentik a nagyhaszongépjárművek, termelőeszközök, agrárgépek finanszírozása. Az érintett cégek számára pedig pénzkérdés, hogy a leghatékonyabb eszközökkel, járművekkel dolgozzanak, legyen szó teherautóról, kamionról, traktorról vagy éppen kombájnról. Ebben a tekintetben a lízingkonstrukciók a fenntarthatósághoz is jelentősen hozzájárulnak. 

Pontosan mire gondol?  

Ahogy említettem, a lízinggel modern eszközöket lehet beszerezni, tehát jellemzően az elérhető legfejlettebb technika segítségével termelnek, működnek az igénybevevő cégek, nem pedig elavultakkal. Ezáltal hozzájárulnak a teljes magyarországi géppark fejlődéséhez, ezen keresztül pedig a gazdasági növekedéshez. Bár nincsenek konkrétan megcímkézve a zöld jelzővel a lízingkonstrukciók, a fenntarthatóság szempontjából jó választást jelentenek. Ha csak a járműveket nézzük, a fuvarozók jellemzően újabb, azaz a korábbiakhoz képest alacsonyabb károsanyag-kibocsátású járművekkel dolgoznak. 

Érdemes azt is kiemelni, hogy ma már nemzetközi téren vannak olyan pénzügyi szolgáltatók, bankcsoportok, lízingvállalatok, amelyek arra is figyelnek, hogy az általuk hitelezett, finanszírozott eszközök a fenntarthatósági célokhoz passzoljanak. Remélhetőleg Magyarországon is egyre többen lépnek majd erre az útra. A lízingbe vevők számára pedig fontos, hogy a korszerű gépeket kedvezményes állami programok segítségével olcsón beszerezhetik. Ilyen volt az idén kifutó  Növekedési Hitel Program. Ősztől pedig a vállalkozások számára mindössze 0,5 százalékos éves kamat mellett, a KAVOSZ által bevezetésre került Széchenyi Lízing Go! program, amely a koronavírus-járvány okozta sokk után sok vállalkozás számára jelent kedvező lehetőséget új gépek, eszközök beszerzésére. 

Összességében azt gondolom, hogy mind a finanszírozóknak, mind az azt igénybe vevő vállalkozásoknak, magánszemélyeknek is együtt kell harcolniuk a klímaváltozás ellen és keresniük kell a legfenntarthatóbb megoldásokat. Az oktatásnak ebben is kulcsszerepe van. 

Milyen fórumok vannak az edukációra?  

A KAVOSZ-szal és az Iparkamarák megyei képviseleteivel közösen oktatásokat tartunk, amelyek keretében a vállalkozások megismerhetik a lízingfinanszírozás feltételeit. Természetesen ma már az online csatornát is használni kell: készül egy e-learning program, amelyen keresztül szintén többen érhetik el a szóban forgó ismeretanyagot. Emellett folyamatban van a szűkebb lízingszakma számára a prudens lízingszakember eszköztára, ez az ágazatban dolgozók számára kvázi sztenderdizált anyag, így a lízingvállalatok egységes, közösen kialakított tudásanyag alapján képezhetik a szakembereiket, valamint az ágazatba érkező pályakezdőket. 

Ha már pályakezdők, mi a helyzet a diákokkal?  

Nagyon fontos cél, hogy ne csak a most működő cégek döntéshozói ismerjék a lízingfinanszírozás előnyeit, hanem a diákok is, akik, ha munkába állnak, tisztában legyenek azzal, hogy van ilyen lehetőség is. Éppen ezért programot indítottunk a jövő gazdasági vezetői számára, több egyetemmel működünk együtt, de a későbbiekben a fiatalabb korosztályokat is szeretnénk elérni, többek között a már említett e-learning megoldással.