Nagyon kapós az olcsó lízing

Fölényben van a lízing a mikrovállalkozásoknál az olcsó forrást nyújtó NHP Fix programon belül. A mikrovállalkozásokhoz ugyanis több mint 66 milliárdos összeg került az idén, 34 milliárd forintra rúgott a lízingkonstrukciók összege. A teljes kihelyezés tekintetében is igen magas, 46%-os a lízing részesedése.

Idén indult el a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix programja, amelynek keretében a vállalkozások olcsó, fix kamatozású, hosszú lejáratú forrást, többek között lízingfinanszírozást vehetnek igénybe. Január óta az NHP Fix keretében 131 milliárd forint értékben köttettek szerződések, amelyek segítségével 4731 vállalkozás kapott forrást.

A jegybank adatai szerint a mikrovállalkozások körében a rugalmas és költséghatékony lízingkonstrukciókra van nagyobb igény. A mikrovállalkozások az NHP Fix keretében 66,1 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ezen belül a lízingkonstrukciók keretében kihelyezett össze 34 milliárd forintra rúgott, vagyis a lízing részesedése több mint 50 százalékos a mikrocégeknél.

A kisvállalkozások által igénybe vett 38,6 milliárd forintos NHP Fix-forráson belül 17,6 milliárd forintra rúgott a lízingkonstrukciók összege, a középvállalkozások esetében a 26,5 milliárd forintos összegből 8,4 milliárd forintot tett ki a lízingforrás.  Az NHP Fix programhoz köthető lízingszerződések futamideje 4,8 év, az átlagos kihelyezés pedig 11,7 millió forintra rúgott.

 Az NHP Fix-es adatokból látható, hogy beruházások finanszírozása esetén a lízing és  a hitel fej-fej mellett áll, hiszen a teljes programban is 46 százalékos a részesedése. Különösen a kisebb méretű vállalkozások fontos finanszírozási formának tartják a lízingforrásokat, amelyek hozzájárulnak a cégek fejlődéséhez.

Címkék: lízing nhp fix