Irány a zöldgazdaság! Íme a megoldás!

Kevés kézenfekvőbb megoldás van lízingnél, ha a fenntartható és körkörös gazdasághoz legjobban passzoló korszerű gépekről van szó. Most kiderül, miért! 

A lízingfinanszírozás az európai cégek, azon belül is a kis- és középvállalkozások számára az egyik legjobb megoldás, mert az adott eszköz vételár döntő részét megfinanszírozhatják, ellentétben más finanszírozási konstrukciókkal, amelyeknél sokszor szükség van jelentős önrészre. 

Különösen az egyelőre még kicsi, de nagyon komoly növekedési potenciállal rendelkező cégek számára jelent kézenfekvő finanszírozást a lízing, mert így nincs szükség komolyabb fedezetre.

Az európai lízingszövetségeket tömörítő Leaseurope megvizsgálta, hogyan használják a kkv-k a lízinget. Érdekes eredmények születtek. Ugyanis az derült ki, hogy tízből több mint négy kkv lízingkonstrukció segítségével  finanszírozta a beruházásait, többek között a gépbeszerzéseket. A lízinget igénybe vevő kkv-k ráadásul dupla annyit fordítottak beruházásokra, mint akik nem élnek a lízing kínálta lehetőségekkel. Tehát a gazdasági fejlődésben játszott szerepük kiemelkedőnek mondható.

A Leaseurope statisztikái szerint ráadásul mintegy 9 millió KKV használja a lízinget üzleti céljai eléréséhez, mialatt az EIB és az EIF e kört célszó programjai mindössze 230.000 ilyen céget érnek el. 

A költséghatékony és rugalmas finanszírozást nyújtó lízingszektor komoly szerepet játszhat az úgynevezett “zöld átmenetben”, azaz a fenntartható, környezetbarát és körkörös gazdaság kialakításában. A lízing segítségével ugyanis a különböző vállalkozások, köztük a kkv-k beszerezhetik a legmodernebb eszközöket, amelyek hatékony termelést tesznek lehetővé és megfelelnek az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak is.

A lízing az eszközök körforgását is elősegíti, hiszen az operatív vagy a nyílt végű formák esetén a futamidő lejártával az eszköz gyakran egy másik felhasználóhoz kerül, ami csökkenti a felesleges hulladékképzést és az energiafelhasználást. A finanszírozás mellé gyakran kacsolódnak egyéb szolgáltatások, mint karbantartás, javítás, így ezen eszközök rendszerint jó állapotúak, így keresettek a másodlagos piacon és valóban használható állapotban kerülhetnek az új használóhoz.