Dupláztak a buszok

Túl a százezren, de ennél jóval többre képes a magyar piac

 

Világszerte akadályozza az újautó piac fejlődését a globális chiphiány, valamint a termelési láncokban kialakult problémák. Ez látható a magyar piacon is a legfrissebb adatokból. A buszok kivételes helyzetben vannak.   

Az év első kilenc hónapjában több mint 103 ezer új személyautó kelt el a Datahouse Lízingszövetségnek elküldött adatai szerint. Ez ugyan 1,6 százalékos növekedést jelent éves szinten, ugyanakkor majdnem 20 százalékkal elmarad a járvány előtti, 2019-es eladási adatoktól. Akkor ugyanis közel 30 ezerrel több új autót adtak el a kereskedők.  

 személyautókhoz képest a furgonok, teherautók és buszok piaca jobban szerepelt, ezekben a szegmensekben 11-60 százalékos bővülés következett be éves szinten, de egyedül a buszoknál jobbak az eredmények a tavalyelőttihez viszonyítva.  

Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke a szervezet októberi szakmai konferenciáján utalt az ellátási problémákra, amely hatással van a lízing-, ezen belül a járműfinanszírozásra is. Kereslet lenne a járművekre, valamint a lízingkonstrukciókra, de sok esetben nem elérhető maga az autó vagy a berendezés, azaz nincs mit finanszírozni. De sajnos továbbra is erősen érezhető, hogy a magánszemélyek vásárlásai és lízingjei hiányoznak elsősorban: míg az év elejétől számítva a cégek 20 százalékkal több személyautót vásároltak és finanszíroztak is, mint 2020-ban, a magánszemélyek esetében ez már mintegy 25 százalékkal kevesebb. Szeptember-októberre a szállítási nehézségek súlyosbodásával már a teljes piac is a 2020-as alá esett, és ez természetesen a lízingszerződések számában is megmutatkozik.  

Nemzetközi szinten pedig beszédesek az ACEA, az Európai Autógyártók Szövetségének adatai, amelyek szerint idén szeptemberben olyan kevés autó kelt el, mint 1995-ben. Ez egyébként 718 ezer darabos eladást jelentett. Ahhoz, hogy a járműpiac emelkedőre kerüljön rendeződnie kell az ellátási láncoknak és a chipgyártásnak. Arról még megoszlanak a vélemények, mikor normalizálódhat a helyzet.