Meglódultak a teherautók

Pluszok, mínuszok - mi történt a járműpiacon?

Felemás képet festenek az idei járműeladások. A haszongépjárművek - köztük a furgonok és a teherautók jól szerepelnek -, a személyautó eladások azonban még a negatív tartományban vannak.

Az idei első negyedévben összesen 24 652 darab új jármű (autó, furgon, teherautó, busz, motor) kelt el a magyar piacon, ez 5 százalékkal marad el a múlt év első negyedétől és közel 6 százalékos visszaesést jelent 2019 azonos időszakéhoz képest.

A különböző járműkategóriák eltérően szerepeltek. Az év első három hónapjában 19 760 új autó kelt el, 1,5 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanekkor. Ezen belül viszont a magánszemélyek vásárlásai estek vissza igen erősen (több, mint egyharmadával), míg a cégek több autót vásároltak és lízingeltek, mint a 2020-as év első negyedévében. A buszeladások 65 százalékkal estek vissza. 

 Ugyanakkor a haszongépjárművekre van kereslet. Három hónap alatt 5821 kisteherautót adtak el a kereskedők, nagyteherautóból pedig 1108 darab kelt el, előbbi 3,1 százalékos, utóbbi pedig kiugró, majdnem 30 százalékos növekedést jelent. A teherautó-eladások növekedésében fontos szerepet játszanak a lízingkonstrukciók, különösen a jegybank kedvezményes programjában, az NHP Hajrához köthető finanszírozási szerződések. Fontos, hogy a nagyteherautók piacára ráfért a növekedés: 2019 egészében ugyanis több mint 15 százalékkal, tavaly pedig 36 százalékkal szűkült ez a piac, vagyis még messze jár a korábbi jobb évek számaitól.