Spóroljon a lakásvásárláson

A lakásvásárlás esetén sokan egyből a hitelre gondolnak, mint kézenfekvő megoldásra, de van más is a palettán, amely sokkal kedvezőbb is lehet. A lakáslízingről van szó.

Egy új lakás esetében a lakáslízing elsősorban azért lehet jobb választás egy lakáshitelnél, mert - egyébként azonos feltételek mellett - alacsonyabb a törlesztőrészlete, mivel a finanszírozott összeg áfatartalmára lízing esetén  nem kell kamatot fizetni.

ingatlanlízing.png

A 27 százalékos jelenlegi áfakulcs miatt ez kulcskérdés: a kamatmentes áfafizetés miatt ugyanis jelentősen csökken a havi törlesztőrészlet, így új lakás esetén akár 6 százalék alatti thm is elérhető lakáslízinggel. A következőkben bemutatjuk, hogy például egy 15 millió forintos új lakás esetében mennyivel kedvezőbb lehet az lakáslízing egy sima hitelnél.

Közel 20 százalékos előny eleinte

Tegyük fel, hogy a lakás megvásárlásához 3 millió forint önerő rendelkezésre áll, azaz 12 millió forintot kell előteremteni.  A jelenlegi átlagos lakáshitel kamatok esetében havonta 89 ezer forintos törlesztőrészletet kell fizetni 25 éven át, változatlan kamatot feltételezve. Egy ezzel megegyező kamatozású lízingkonstrukció induló havi törlesztőrészlete ezzel szemben 73 ezer forintos havi tételt jelent, ami 18 százalékkal alacsonyabb a hitelnél. Bár a különbség a futamidő alatt csökken, a lízing törlesztőrészlete csak a huszonötödik év végére éri el a hitelét.

A számítás természetesen hipotetikus, a kamatok és az egyéb feltételek ugyanis változhatnak, igaz, a különböző kedvezmények a lízinget még vonzóbbá tehetik - a kalkuláció pusztán arra szolgál, hogy a lakásvásárlásnál érdemes számolni a lízinggel. (Fotó: Wikipedia)

Erről írtunk korábban:

Tartják a tempót 

Mitől lízing a lízing?