Jöhet a négypilléres bővülés

Jenei Viktor, az FHB Ingatlanlízing lett a Magyar Lízingszövetség elnöke

A növekedési és eximbankos hitelprogramokkal megtámogatott kkv-szektor fejlődése miatt jövőre bővülést vár a lízingpiacon a Magyar Lízingszövetség – derült ki pénteken a szövetség által Gárdonyban megrendezett Lízing Szakmai Napokon. A szervezet tagvállalatai egyben Hanczár Zsolt leköszönő elnök helyére új elnököt és elnökségi tagot is választottak. A jövőben Jenei Viktor, az FHB Ingatlanlízing vezérigazgatója lesz a szövetség első embere, az új elnökségi tag pedig Szabados Richárd, a CIB Lízing Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz. A rendezvényen Rubi Nándort, a Régió-csoport operatív vezetőjét választották meg az év lízingszakemberének, aki életműdíjat kapott.

Négy alappillérre - a gazdasági élénkülésre, a jegybanki és az eximbankos hitelprogramra, a járműpiaci bővülésre, valamint a kkv-szektor fejlődésére és eszközbeszerzéseire - támaszkodó növekedésre számít a következő időszakban a Magyar Lízingszövetség - jelentette be pénteken a Lízing Szakmai Napokon Gárdonyban Lévai Gábor, a szervezet főtitkára.

Lévai Gábor.jpgLévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a gárdonyi rendezvényen

 

A jövőbeni növekedésnek megvannak az alapjai: az idei év első kilenc hónapjában a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 309 milliárd forint értékben finanszíroztak beruházásokat, ami éves összevetésben 16 százalékos többletet jelent, a szerződések száma pedig 5 százalékkal 52 ezerre emelkedett. A várható fejlődés eredményeként a jelenleg 1300 milliárd forintos lízingpiaci portfólió tartósan bővülhet. Lévai kiemelte, a jegybanki és az eximbankos hitelprogram szerepét, előbbi jelentőségét mutatja, hogy az első háromnegyed évben 61 milliárd forint értékű lízingszerződéshez járult hozzá.

 

A kkv-k lesznek a főszerepben

A Szakmai Napokon Sudhir Amembal, a World Leasing Convention elnöke, nemzetközileg elismert lízingszakember, oktató és tanácsadó, a globális lízingpiac előtt álló kihívásokról elmondta, a gazdasági helyzet bizonytalanságát a lízingpiac is megérzi.

Sudhir Amembal, a World Leasing Convention elnöke.jpgSudhir Amembal, a World Leasing Convention elnöke a globális lízingpiacról beszél

 

 

Amembal szerint a fejlődés motorjai a jövőben az olyan feltörekvő gazdaságok lehetnek, mint Kína, illetve a bankok növelik piaci részesedésüket a pénzügyi lízingben.

 

NHP, eximbankos program és pályázatok

 

A rendezvényen Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy a pénzügyi szektorban erőteljes koncentráció várható, és a hitelezésben, finanszírozásban a vállalati piac lesz a fókuszban.Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank hitelösztönzőkért felelős főosztályvezetője pedig azt mondta, hogy a jegybank a piaci hitelezés alacsony dinamikája, az üzleti szféra igényei, valamint az uniós pályázatok jelentős részének jövő évi meghirdetése miatt meghosszabbította a növekedési hitelprogramot. Pulai az eddigi eredményekről szólva azt mondta, hogy a program keretében létrejött lízingszerződések közel kétharmadát mikrovállalkozások vették igénybe. 

 

Nátrán Roland, az Eximbank (Exim) vezérigazgatója a kedvező refinanszírozási forrást jelentő eximbankos konstrukció előnyeit ismertette.

Nátrán Roland1.jpgNátrán Roland (Eximbank) az exportőröknek szánt konstrukciót mutatta be

 

Nátrán Roland kiemelte, a megállapodások keretében 2-5 éves refinanszírozást biztosít az Exim minimálisan 15 ezer euró összegű eszközbeszerzésekhez. Ennek feltétele, hogy a refinanszírozási kölcsön futamideje alatt a refinanszírozott összeggel legalább megegyező nagyságú exportot kell realizálnia a lízingfinanszírozást igénybe vevő cégnek.

 

A rendezvényen Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója az uniós pályázatokról szólva elmondta, a 2020-ig terjedő ciklusban a fő célok közé tartozik többek között a kkv-szektor versenyképességének fokozása, a tudásgazdaság és a turizmus fejlesztése, valamint a térségi és közösségi gazdaságfejlesztés.

 

Új elnököt választottak a tagvállalatok

 

Jenei Viktor.jpgA Lízing Szakmai Napokon a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai Jenei Viktort, az FHB Ingatlanlízing vezérigazgatóját, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagját választották meg a szervezet új elnökének. Jenei az eddigi elnököt, a posztjáról lemondó Hanczár Zsoltot, az Unicredit üzlet- és termékfejlesztési vezetőjét váltja.

 

Jenei Viktor több mint egy évtizede dolgozik a lízingpiacon, 2000-től 2009-ig az Axon-csoportnál dolgozott vezető beosztásban, 2009-ben csatlakozott az FHB Ingatlanlízing Zrt.-hez, a cégnél előbb vezérigazgató-helyettesként dolgozott, 2012-től pedig vezérigazgatóként irányítja a vállalatot.

 

A Magyar Lízingszövetség új elnöke kiemelte: az idei adatokból egyértelműen látszik, hogy részben az állami hitelprogramoknak köszönhetően a lízingpiac felívelő pályára került, és a következő években várhatóan tartóssá válik a növekedés, elsősorban a kkv-k beszerzéseinek köszönhetően. Ugyanakkor jelentős feladatokat ró az érintettekre a lakossági szektort érintő új szabályozásoknak történő megfelelés és az elszámolási törvény.

 

Az új elnök közölte, hogy a Magyar Lízingszövetség  eddig is rendkívül sokat tett a lízingpiac és a lízing- konstrukciók ismertségének és népszerűségének növeléséért, ezt a tevékenységet a jövőben fokozni kívánja a szervezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendezvényen egyúttal átadták a Magyar Lízingszövetség 2012-ben alapított, a Deloitte Zrt. által névadóként támogatott „Deloitte – Az év lízingszakembere díjat” Rubi Nándornak, a Régió-csoport egyik tulajdonosának és operatív igazgatójának. Rubi Nándor első generációs lízingszakember, aki 25 évvel ezelőtt a WVM Lízing és Pénzügyi Rt.-nél kezdte pályafutását, majd tulajdonostársaival együtt megalapította a Régió-csoportot, amelynek hat leányvállalatából öt Magyarországon tevékenykedik, egy társaság pedig Romániában, csíkszeredai székhellyel működik. A Régió-csoport stabilitását jelzi, hogy azon kevés, magyar magánszemélyek tulajdonában álló, pénzügyi szektorban érdekelt cégek közé tartozik, amelyek leánycégeikkel együtt túlélték a gazdasági válságot.