Csökkent a tempó a járműpiacon

Veszített lendületéből a magyarországi járműpiac májusban - többek között a bázishatás miatt - de még így is 10 százalék feletti volt a növekedés az év első öt hónapjában – közölte a Magyar Lízingszövetség.

 zack_119.JPG

A legfontosabb kategóriákban - személyautó, kis- és nagyteherautó, busz, motorkerékpár – májusban 7703 darab jármű kelt el a magyar piacon, ami 1,2 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor az öthavi adatok alapján még mindig jelentős, több mint 12 százalékos volt a növekedés a piacon, azaz összesen 39 682 jármű kelt el – közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse kimutatása alapján.

Öt hónap alatt 11 százalékkal nőtt a személyautó-piac

Az idén májusi eladási adatok alapján 5867 személyautó talált gazdára, ez 2,2 százalékkal haladja meg az előző év májusában mért adatot. Ezzel párhuzamosan a motorkerékpárok értékesítése 13 százalékkal 271 darabra nőtt. A kisteherautókból 1217 darab fogyott májusban, ami 11,3 százalékos visszaesést jelent éves szinten. A nagyteherautók eladása 16 százalékkal 304 darabra csökkent tavaly májushoz képest, a buszoknál pedig a 46 százalékos volt a visszaesés, ami 44 darabos idén májusi eladást jelentett.

A januártól május végéig tartó öt hónapos időszak adatai a legtöbb kategóriában növekedésről tanúskodnak. A személyautók értékesítése közel 11 százalékkal 29 669 darabra nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A kisteherautókból az idei év első öt hónapjában 6720 kelt el, ami 17 százalékos bővülést jelent, a nagyteherautóknál 25 százalékkal 2150 darabra nőttek az eladások. Szintén nőtt a motorkerékpárok piaca: az év első öt hónapjában 981 darab talált gazdára, ez pedig 13 százalékos többletet jelent éves szinten. Az öthavi adatok szerint egyedül a buszoknál volt negatív eredmény: 162 buszt adtak el a kereskedők, 31 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. 

Fontos szerep jut a lízingcégeknek

„Bár a májusi adatok több kategóriában megtorpanásról tanúskodnak, az öthavi adatok szerint még mindig bővülőben van a járműpiac. A korábbi hónapokban látott látványos fejlődéstől valamelyes elmaradó növekedés többek között azzal magyarázható, hogy eleve magas volt a bázis, tehát egy évvel ezelőtt is sok autót értékesítettek a kereskedők” – értékelte a friss adatokat Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette: arra is számítani lehetett, hogy a válság során nagyon mély gödörbe süllyedő járműpiac a kilábalás időszakában eleinte nagyon erős növekedést ér majd el, de a 20 százalékos éves bővülés hosszú távon azért nem tartható.

Lévai szerint a járműpiacra a jövőben tartós, egészséges fejlődés vár, várhatóan a korábbinál kisebb ütemben. „A bővülésben pedig főszerepet kapnak a lízingcégek, amelyek az új járműeladások nagyjából felét finanszírozzák, a vállalati újautó-eladásoknál pedig 70 százalék a lízingkonstrukciók aránya.” – fogalmazott Lévai Gábor.