Tömeg az autószalonokban

A magyar mellett az európai autópiac is szépen hízik. Az első félévben több mint 8 százalékkal nőttek az eladások. Extraként egy márkasorrendet is bemutatunk.

Az első félévben 1,364 millió személyautó talált gazdára az uniós országokban, ami 8,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Ráadásul júniusban közel 15 százalékkal több autó fogyott, hasonló ütemi emelkedésre pedig legutóbb hat éve volt példa - derül ki az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) friss adataiból.

vw.jpg
A Volkswagen vezeti az európai mezőnyt - Fotó: Sxc.hu

 A legjelentősebb növekedés Portugália érte el: ott 100 ezer autó kelt el az első félévben, ami több mint 32 százalékos növekedést jelent éves szinten. Írország 25 százalékos, Spanyolország 22 százalékos emelkedéssel a második, illetve a harmadik a ranglistán. Magyarországon 12 százalékos növekedést mért az ACEA, ami 37 ezer eladott autót jelentett. A statisztikákból az is kiderül, hogy mindössze négy ország volt, ahol csökkentek az eladások az első félév során: Ausztriában, Luxemburgban, Finnországban és Észtországban 1,8-5,4 százalékkal zsugorodott a piac.

A gyártókat nézve pedig kiderül, hogy a Volkswagen-csoport uralja a piacot: 331 ezer autót adott el a vállalat, ami 24 százalékos részesedést jelent. A második helyen két francia autógyártó áll: a Citroëneket és Peugeot-kat gyártó PSA-csoport és a Renault egyaránt 10,9 százalékos részesedést ért el az első félévben. Majd a Ford és az Opel következi egyaránt 7,4 százalékos aránnyal.