Két számjegyű többlet a lízingpiacon

Tovább növekedett a magyar lízingpiac: a második negyedév végén a finanszírozott összeg 226 milliárd forintra rúgott, ami 22,1 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az új szerződések száma 10 százalékkal 37,3 ezerre nőtt éves összevetésben. A jegybanki hitelprogram keretében az első félévben 60 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, ez 107 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

A múlt évben negyedévről negyedévre javuló számokat elérő lízingpiac tovább növekedett az idei második negyedévben. A Magyar Lízingszövetség közölte: a finanszírozott összeg a második negyedév végén 226 milliárd forintot tett ki, éves összevetésben ez 22,1 százalékos növekedésnek felel meg. „A tagvállalatok 123 milliárd forint értékben finanszíroztak termelőeszközöket, ez pedig 24,2 százalékos bővülést jelent” – értékelte az adatokat Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

A második negyedévben is fontos szerepet kapott a lízingpiacon a jegybank Növekedési Hitelprogramja, amelynek keretében a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 60 milliárd forintot helyeztek ki, így a növekedés 107 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest. A jelentős növekedés hátterében az áll, hogy a lízingcégek csak 2014 első negyedévétől csatlakozhattak a programhoz. Szintén nőtt az új szerződések száma: az első és második negyedévben összesen 37,3 ezer szerződést kötöttek a lízingcégek, szemben az előző év azonos időszakában elért 33,9 ezerrel, azaz 10 százalékos növekedést könyvelhettek el.

Jenei Viktor azt is elmondta, hogy a 226 milliárd forintos finanszírozott összegen belül az autófinanszírozás 62,5 milliárd, a flottafinanszírozás 40 milliárd forintot tett ki, a teherautó- és buszfinanszírozás 63,8 milliárd forintos tételt jelentett, a gépfinanszírozás pedig 58,5 milliárd forint volt. Az ingatlanfinanszírozás marginális volt, 1,4 milliárd forinttal részesedett a teljes összegből.

Az Lízingszövetség elnöke elmondta azt is, hogy a finanszírozott összeg és az új szerződések számának két számjegyű emelkedésével párhuzamosan a bruttó eszközérték éves szinten 11 százalékkal, 320 milliárd forintra nőtt a második negyedév végére. Bár a 320 milliárdos összeg elmarad a válság előtti értékektől, a folyamatosan javuló környezetben a következő években stabil növekedés várható.

A Magyar Lízingszövetség várakozása szerint a jövőben a vállalkozások eszközfinanszírozása lesz a fő hajtóerő a piacon, amely jelentős átalakuláson megy keresztül. „Egyes lízingcégek az anyabankjukba olvadva folytatják a tevékenységüket, mások a portfóliójukat leépítve kivonulnak a piacról, megint mások szélesítik a termékpalettájukat” – mondta Jenei Viktor.

Hozzátette: alapvető fontosságú, hogy a bankadó eltörlését a lízingcégekre is kiterjesszék, ezáltal megszűnjön a versenyhátrányuk. A Magyar Lízingszövetség szerint a piacra hatással lesz a gépjárműhitelek várható forintosítása, ez ugyanis jelentős operációs terhet jelent majd a lízingcégek számára. Jenei Viktor azonban kiemelte azt is, hogy ezzel a lépéssel véget ér az ügyfelekkel folytatott jogviták jelentős része, és letisztul a piaci környezet. Ez pedig a gazdasági növekedés és a vállalkozások fejlődése mellett támogatja a lízingpiaci jövőbeli bővülést.