Merre tart a magyar mezőgazdaság?

A következő évtizedekben többszörösére növekszik a világ élelemszükséglete, ez pedig az agráriumban is változásokat eredményez. Magyarországon sok kisebb, ügyfélként nehezebben kezelhető cég lesz érdekelt a piacon - derül ki Harsányi Zsolt, az egyik legnagyobb agrárgép-kereskedő társaság, az Axiál vezérigazgatójának Lízing Szakmai Napokon tartott előadásából.

A Föld népessége 2015-ben 7 milliárd fős, 2050-ben a jelenlegi előrejelzések 9 milliárd emberrel számolnak. Ráadásul 2050-ben a népesség háromnegyede városlakó lesz, szemben a 2009-es 50 százalékos aránnyal. A lakosság energiafelhasználása a duplájára növekedhet, a fosszilis energiahordózók felhasználása pedig drasztikusan csökkenhet.

Az agrárium számára ezek a változások komoly kihívást jelentenek: elsősorban azt, hogy a világ élelemszükséglete sokszorosása növekszik. Ha a 2000-es szintet vesszük 100 százaléknak, akkor 2025-re duplájára, 2015-re pedig a triplájára nő az igény - mondta november elején, a kecskeméti Lízing Szakmai Napokon Harsányi Zsolt, az Axiál Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

Az egyik legnagyobb agrárgép-kereskedőként ismert Axiál vezetője szerint a jelenlegi agrárpolitika célja, hogy megerősítse a kis-és közepes birtokokat, ennek folyományaként pedig átalakulnak a birtokok, a nagyobbak gyengülni, a kisebbek pedig erősödni fognak. Mindez azt is jelenti, hogy fel kell készülni sok kisebb, nehezebben kezelhető ügyfél igényeire. Harsányi szerint kérdés, hogy “felkerülve az NB1-be nagyobb pályán képesek lesznek-e a tehetségüket megmutatni” a kicsik. A cégvezető úgy látja: a következő pár év a beruházások miatt költségesebb lesz, a jövedelmezőség csökkenhet, ez pedig magasabb kockázattal párosul.