Nemzetközi porondra lép a Lízingszövetség

A Magyar Lízingszövetség a Leaseurope tagja lett

A Magyar Lízingszövetség a közelmúltban csatlakozott az európai lízingszervezeteket tömörítő Leaseurope-hoz. A Leaserope egy ernyőszervezet, amely mind a lízing, mind pedig az autó- és járműipari bérlést magában foglaló iparágakat képviseli Európában Az együttműködés eredményeként a Magyar Lízingszövetség és tagvállalatai szorosabb együttműködést alakíthatnak ki a többi országban működő lízingszövetségekkel és lízingtársaságokkal, emellett pontosabb képet kaphatnak a piaci folyamatokról.

Nemzetközi szintre lép a Magyar Lízingszövetség, amely teljes jogú tagja lesz a Leaseurope-nak (European Federation of Leasing Company Associations), az európai lízingszövetségeket és az autó- és járműbérlést magában foglaló iparágakat képviselő szervezetnek. A Leaseurope évtizedes múlttal rendelkezik: az 1972 óta ernyőszövetségként működik, a Magyar Lízingszövetség tagságával pedig már 34 ország 47 nemzeti szervezetét képviselik.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: „A Leaseurope-pal való együttműködés lehetővé teszi, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki a nemzetközi lízingszervezetekkel, és így pontosabban követhetjük a nemzetközi piaci folyamatokat”.

„Az idei első negyedévben a Leaseurope tagszervezeteihez tartozó lízingcégek 22 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket, ami 8,8 százalékos növekedést jelentett éves szinten. Ez azt mutatja, hogy az európai lízingpiac növekedésben van, csakúgy, mint a magyar” - mondta Nyikos Katalin a Leaseurope adatai idézve a nemzetközi lízingpiac teljesítményéről.

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a tagvállalatoknál a finanszírozott összeg az első félév végén 235 milliárd forintra rúgott, ami 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

Leon Dheane, a Leaseurope igazgatója elmondta: „A Leaseurope teljes jogú tagként köszönti a Magyar Lízingszövetséget. Minél több piacot képviselünk, annál erősebb a hangunk, és annál jobban meg tudjuk védeni a lízingszektort. A Magyar Lízingszövetség teljes jogú tagságával a Leaseurope-nak jobb rálátása lesz a magyar lízingpiacra, és az ágazat érdekeit jobban tudja majd kommunikálni az érdekelt felek felé Magyarországon, valamint kapcsolatokat tud létrehozni a magyar lízingszektor képviselői és európai társaik között."