Lépést tart Európával a magyar lízingpiac

Bár több európai gazdaságban gyenge teljesítmény, stagnálás vagy negatív teljesítmény várható, a lízingpiac 10 százalékos növekedésben van. A bővülés ellenére a lízingszektornak a jövőben olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint például a digitalizáció és a robotizáció – derült ki a Magyar Lízingszövetség csütörtöki, Mátraházán tartott szakmai rendezvényén. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke beszélt arról, hogy a magyar lízingpiac növekedésben van, és az idén 20 százalékkal növekedhet a finanszírozott összeg. 

Az európai lízingpiac növekedésben van, az átlagos növekedés 10 százalékos, persze vannak jobban és gyengébben teljesítő országok. Sok európai országban gyengék a növekedési mutatók és kilátások. Stagnálásra és negatív GDP-növekedésre is van példa, mindezzel párhuzamosan a lízingpiac azonban növekedést mutat. A válság előtti – 2007-es szintet – még nem érte el az európai lízingpiac, de a folyamatos növekedés miatt egyre közelebb kerül ahhoz. Talán már 2017-ben, de legkésőbb 2018-re minden ország eléri a válság előtti szintet - mondta Leon Dhaene, a Leaseurope  igazgatója csütörtökön Mátraházán a Magyar Lízingszövetség által szervezett szakmai napon.  Hozzátette, Magyarország annyiban kivételes helyzetben van európai szinten, hogy a GDP növekedésben van, és a lízingpiacon a kihelyezett összeg 19 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben.

bhm_8935_v2.jpg

A régi receptek nem működnek – használat vs. tulajdon

Az európai kkv-k egyre nagyobb részt képviselnek a teljes lízingpiacon Leon Dhaene szerint. A Leaseurope kutatását idézve azt mondta, hogy azok a kkv-k, amelyek lízingfinanszírozást preferálják, gyorsabban fejlődnek és hamarabb válnak nyereségessé. A Leaseurope elnöke azt is elmondta, hogy jelentős változásokat generál a technológiai fejlődés, ezzel pedig a gazdasági ágazatoknak, így a lízingszektornak is lépést kell tartania.

A tradicionális receptek ma már nem vagy nem feltétlenül működnek, új üzleti modellek jönnek létre, ez pedig a fiazsírozásra, a lízingpiacra is hatással lesz. Példaként hozta fel, hogy ma a fiatalok használni szeretnének egy-egy eszközt, nem pedig tulajdonolni.  Az üzleti életben pedig látható trend, hogy a drága korszerű gépeket a cégek sem szeretnék feltétlenül megvásárolni, csak használni, ez pedig a lízingpiac számára növekedési potenciált jelent. Azt is elmondta, hogy többek között kihívást jelent az európai lízingcégek számára a robotizáció. Emellett egyre komolyabb a verseny a piacon, ráadásul számolni kell azzal, hogy új szereplők jelenhetnek meg a piacon. Ilyenek például a digitális értékesítési csatornákat használó fintech cégek.

20 százalékos növekedés a cél

A magyar lízingpiacról szóló előadásában Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke pedig azt mondta, hogy a piac stabil emelkedésben van. Utalt arra, hogy az idei első háromnegyed évben a finanszírozott összeg 19 százalékkal nőtt éves szinten. „Jó lenne, ha az év egészében, azaz a negyedik negyedéves teljesítménnyel együtt ennél tempósabb, 20 százalékos növekedést érhetne el a piac” – adott előrejelzést az egész éves teljesítményre Nyikos Katalin.

bhm_8803_v2.jpg

Nyikos Katalin azt is elmondta, hogy a lízingpiacon belül a személyautó- és kisteherautó-finanszírozás, valamint a flottafinanszírozás a teljes kihelyezés felét fedi le. A gépeken belül a legfontosabb az agrárgépek lízingje a szektor szereplői számára. Ez abból is látszik, hogy a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramja keretében 88 milliárd forintot helyeztek ki az első háromnegyed évben. Ezen belül a mezőgazdasági célú finanszírozás 80 százalékot tett ki: a lízingpiaci növekedésben fontos szerepe volt, a finanszírozott összeg 25 százalékát adta. A jegybanki programhoz köthető lízingkonstrukciókon belül súlyt képviselt az agrárcélú finanszírozás.

Hiányzó beruházások a régiós társunknál

A Lízing Szakmai Napon Andzrej Krzeminski, a Lengyel Lízingszövetség elnöke arról beszélt, hogy az uniós tagság jelentős növekedést eredményezett a kelet-európai régióban, ezen belül Lengyelországban, hiszen a gazdaság és a beruházások szempontjából nagyon fontos szerepet játszanak az uniós források. A lengyel szakember azonban kiemelte, hogy a lengyelországi beruházási mutatók gyengék, amiben szerepet játszik az, hogy a kis- és középvállalkozások nem ruháznak be megfelelő mértékben.

A lengyel lízingpiacról azt mondta, hogy a gyenge beruházási kedv ellenére az ottani lízingpiac 17 százalékos növekedést ért el az idei harmadik negyedévben. Ez az ütem a jövőben növekedhet, ha a lengyel kkv-szektorban a beindulnak a beruházások. Andzrej Krzeminski közölte azt is, hogy a lengyel gazdaság jobb helyzetben van, mint sok más európai gazdaság, de a saját lehetőségeihez képest még van tér a bővülésre: Ez pedig a lengyel lízingpiac számára is lehetőséget jelent.