Hibridforradalom van

A hibridek sokkal nagyobb bővülést értek el, mint a hagyományos vagy éppen a villanyautók.

A hagyományos személyautók európai piaca tavaly 7 százalékkal bővült, azaz közel 14 millió - hagyományos - új autó talált gazdára. Ezen belül a magyar piacon 25 százalékkal közel 100 ezerre darabra nőtt az eladott új autók száma. (A tavalyi eladásokról ebben a posztban olvashat bővebben.)

Az “ECV” a villanyautó-eladások alakulását, a “HEV” a hibridautó-értékesítések, az “Other AFV” pedig az egyéb alternatív üzemanyaggal, például gázzal hajtott autók eladásának alkulását mutatja Forrás: ACEA

Az európai piacon a hagyományos autókat lekörözték a hibridek, amelyekből az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint 2016-ban 25 százalékkal több, összesen közel 280 ezer fogyott. Ez persze a hagyományos autók által elért 14 milliós darabszámnak a töredéke, de a dinamika mindenképp figyelemre méltó.  Az adatokból az is látszik, hogy az európai piac jobban szereti a hibrideket, mint a villanyautókat, utóbbiak piaca ugyanis csak 4,8 százalékkal nőtt, ez darabszámban 155 ezres eladást jelentett.

Az biztos, hogy a következő időszakban a hibridek és a villanyautók egyre nagyobb szerepet játszanak majd az európai autópiacon. Egyelőre az eladási adatok arra utalnak, hogy a vevők inkább a normál hatótávolságra képes és elektromos hajtással kombinált hagyományos motoros, alacsony fogyasztású hibridek mellett tették le a garast. Ugyanakkor a villanyautóknál gyors a fejlődés, a következő években nagyobb hatótávolságra lesznek képesek, ha pedig még az árukat is sikerül lejjebb hozni, akkor még nagyobb népszerűségre tehetnek szert.