Növekedés Magyarországon és Európában - emelkedőn a lízingpiac

Jelentős növekedést ért el az európai lízingpiac, az új szerződések összege 333 milliárd euróra rúgott, ami 10,3 százalékos növekedést jelentett éves szinten - közölte a Magyar Lízingszövetség a Leaseurope végleges adataira hivatkozva. Az európai és a magyar lízingpiacon egyre nagyobb a gépfinanszírozás szerepe, emellett javul a kis- és középvállalkozások beruházási kedve, ami növekedési lehetőséget jelent a lízingvállalatoknak.

Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek - derül ki a nemzeti lízingszövetségeket tömörítő szervezet, a Leaseurope végleges adataiból. A 333 milliárd eurós eredmény az előzetes adatoknál kedvezőbb, azok ugyanis 312 milliárd eurós kihelyezésről szóltak.

Két számjegyű bővülés

A 333 milliárd eurós összeg 10,3 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az európai lízingpiac 2014 óta fokozatosan bővül. A Leaseurope elemzése szerint az új kihelyezések a személyautó-finanszírozásban 12,6 százalékkal nőttek tavaly 2015-höz képest. A haszongépjárműveknél 13,1 százalékos bővülést könyvelhettek el az európai lízingcégek. A gépek és ipari berendezéseknél pedig 10,3 százalékkal nőtt az új kihelyezések összege.

Jurgita Bucyte, a Leaseurope vezető tanácsadója azt mondta, hogy az előző években látható növekedést az autófinanszírozás hajtotta, de biztató látni, hogy a gép- és ipari berendezések finanszírozásánál is két számjegyű növekedés következett be. A cégeknél, különösen a kis- és középvállalkozások táborában egyre nagyobb az igény a lízingkonstrukciók iránt, azaz készen állnak új beruházásokra. Sok cég beruházása a meglévő gépek cseréjét célozza. Az Leaseurope elemzése szerint bár a finanszírozási feltételek kedvezőek, a beruházási döntéseket érinti a piaci bizonytalanság. Ezért kiugró bővülés nem várható, de stabil növekedésre lehet számítani a jövőben.

lizing_eurolease.png

Az európai lízingszakemberek körében végzett felmérés[1] is pozitív várakozást mutatott 2017 második felére. A válaszadók 78%-a növekvő volumenekre számít, és többségük – a változatlan vagy csökkenő kamatrések ellenére – eredmény-növekedéssel számol.

A nagy európai lízingcégek adataiból végzett elemzés[2] szerint 2016 a különböző eredményességi mutatók szempontjából is jó év volt. Bevételarányosan minden fő eszközcsoportban növekedett a jövedelmezőség, míg eszközarányosan különösen az eszköz- és a haszongépjármű-finanszírozás teljesített jól.        

 

Hasonlóságok és növekedés

„A magyar lízingpiac több szempontból is együtt mozgott az európaival, mind a növekedés ütemében, mind annak szerkezetében. A járműfinanszírozás

 Magyarországon is a lízingpiac egyik legfontosabb húzóereje volt 2016-ban, különösen a nagyhaszon-gépjárművek csoportja. Ugyanakkor kedvező, hogy a gépfinanszírozás is egyre nagyobb teret nyer hazánkban is” - értékelte a Leaseurope elemzését Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Hozzátette, hogy a magyar piac az európaihoz hasonlóan dinamikusan bővül. Az idei első félévben a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, ami 19 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben és az elmúlt öt év legjobb féléves eredménye.

 Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke pedig azt mondta, a lízingpiac szempontjából különösen kedvező, hogy mind Európában, mind Magyarországon egyre több kis- és középvállalkozás nyitott a lízingfinanszírozásra, ha beruházásról van szó. Nyikos Katalin közölte: „Az év elején még óvatosak voltunk, a Magyar Lízingszövetség szakértői 2017-ben a finanszírozott összeg 5 százalékos növekedésére számítottak, de a kedvező gazdasági környezet miatt ennél nagyobb lehet a növekedés”.

 

[1] Leaseurope/Invigors European Business Confidence Survey June 2017

[2] Leaseurope Index Segment Survey 2016

Mentés