Mi lesz az autópiacon a 2025-ben? És 2030-ban? - íme a válasz

Az elektromos és hibrid autóké a jövő, a kérdés csak az, hogy milyen gyorsan terjednek el. Többek között erről is szó volt a Magyar Lízingszövetség workshopján, amelyen az Autovista (Eurotax) szakértői vázolták a következő évtizedekben várható forgatókönyvet.  

A legfontosabb trend, amely egyre erősödik, hogy a benzin- és dízelmotoros autók háttérbe szorulnak, helyüket pedig az úgynevezett alternatív hajtású autók, azaz a hibridek és a villanyautók veszik át. 

2017-ben még 100-ból 99 autó benzines vagy dízel üzemanyag meghajtású volt, 2025-ben már csak 80-an, 2030-ban pedig várhatóan 55-en lesznek. Azaz a hibridek és villanyautók térnyerése várható a következő 10-15 évben - mutatta be az autópiacon várható változásokat Horváth Zsolt, az Autovista (Eurotax) operációs igazgatója a Magyar Lízingszövetség által szervezett februári workshopon, amely az elektromobilitással és az autópiaci trendekkel foglalkozott.

Forrás: Autovista, PricewaterhouseCoopers 

Horváth Zsolt egy beszédes statisztikával jellemezte az alternatív hajtású járművek népszerűségét. 2014-től 2017 végéig, azaz három év alatt 652 százalékkal növekedett az alternatív hajtású járművek eladása. 2014-ben még 0,6 százalékos volt a részesedésük, míg 2017-ben már 3,4 százaléknál tartottak a nemzetközi új- és használtautó-piacon. 

A szakember utalt arra is, hogy az alternatív hajtású autók ugyan egyre kapósabbak, de a gyorsabb fejlődésnek gátat szabnak az árak, ezek az autók ugyanis elég drágák a hagyományos autókhoz képest, részben az akkumulátorok miatt. Az Autovista előrejelzése szerint azonban az akkumulátorok ára a jövőben jelentősen mérséklődhet, ez pedig hozzájárulhat a növekedéshez. Ha a 2012-es árszintet vesszük alapul, akkor 2018-ig több mint 20 százalékkal kevesebb lesz az akkumulátorok ára, ezen belül 2022 és 2028 között várhatóan 9 százalékos lesz a csökkenés.